100. yılında Çanakkale Zaferi gururla kutlandı

100. yılında Çanakkale Zaferi gururla kutlandı
Yayınlama: 19.03.2015
A+
A-

Saray’da 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Zaferi’nin 100. yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi. Salı günü saat 09.30’da Atatürk Alanı’nda çelenk sunma ile başlayan tören, saat 10.00’da Belediye Kültür Sanat Merkezi’nde devam etti. Ali Naki Erenyol Anadolu Lisesi’nin hazırladığı programa ilgi yoğun olurken, öğrencilerin sahnelediği Oratoryo’yu izleyen vatandaşlar gözyaşlarını tutamadılar.
çanakkale
18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 100. yıl dönümü nedeniyle Saray’da kutlama programı düzenlendi.
ÇELENK SUNULDU
Dün saat 09.30’da Atatürk Alanı’nda başlayan törende çelenk sunumunun ardından İstiklal Marşı’nın okunarak saygı duruşunda bulunuldu. Saat 10.00’da Belediye Kültür Sanat Merkezi’nde devam eden törende Ali Naki Erenyol Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Osman Yavuz şehitliğin ve yurt sevgisinin önemini anlatan bir konuşma yaptı.
ÇANAKALE’DE KARŞILAYANLAR ASİL RUHDUR
Yavuz konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
” Çanakkale’yi Çanakkale yapan gelenler değildir. Onlar 1071den beri geliyorlar. Bin yıldır bu milleti bu topraklardan atmak için geliyorlar. Ha, bu sefer topyekûn geldiler. Gemileriyle, toplarıyla tüfekleriyle geldiler. Çanakkale’yi, Çanakkale yapan gelenler değil, Çanakkale’yi Çanakkale yapan, gelenleri karşılayan asil ruhtur. O öyle bir ruhtur ki çelik, çelik ve barut. İnancın, imanın ve azmin karşısında yenik düşmüştür. O öyle bir ruhtur ki, ‘ben esir yaşamaktansa özgür ölmeyi yeğlerim’ diyen insanların ruhudur.
çanakkale1
EMPERYALİZMİN YENİLMEZLİK UNVANI SONA ERDİ
18 Martta ağır kayıplar vererek geri çekilen İtilaf Devletleri 25 Nisan 1915’te Gelibolu Yarımadasını işgal ederek Boğazlara egemen olma amacına yöneldiler. Bu kez, karşılarında Mustafa Kemal’i buldular. Conkbayırı’nda, Anafartalar’da devleşen Mustafa Kemal askerine şöyle diyordu; ‘Benimle beraber burada muharebe eden bütün askerler kesin olarak bilmelidir ki bize verilen namus görevini eksiksiz yapmak için bir adım geri gitmek yoktur. Uyku, dinlenme aramanın, bu dinlenmeden yalnız bizim değil, bütün milletimizin sonsuza kadar mahrum kalmasına sebep olacağını hepinize hatırlatırım.’ Uyumadılar, bin düşmana birgün yüzü göstermediler. Bir tek nefer ordularla boy ölçüştü ve 9 Ocak 1916’da sessizce çekip gittiler. Emperyalizmin yenilmezlik unvanı sona erdi.
çanakkale2
ÇANAKKALE BİR SIR DEĞİL, BİR GÜÇTÜR
Geçilemeyen Çanakkale bir sır değil, bir güçtür. Önce manevi değerlerle bir güçtür, sonra da silahı ve süngüsü ile bir güçtür. Türk Ordusu saldırgana dur demesini bilmiş, vatanı için Türk Milletinin özgürlüğü için canını feda etmekten çekinmemiştir.”
Çanakkale Savaşları ile ilgili video sunumu ile devam eden törende, Topçu Teğmen Ahmet Çam Çanakkale Savaşı’nda verilen tarihi mücadeleyi yaptığı sunumla en ince ayrıntısına kadar anlattı.
ORATORYO VE ÇANAKKALE KOROSU ETKİLEYİCİYDİ
Çam’ın konuşmasının ardından Çanakkale Zaferi ve Şehitleri’ni anma töreninde Çanakkale Savaş Hatıratının okunması, Çanakkale Korosu’nun seslendirdiği türküler ve sahnelenen Oratoryo salonda duygusal anların yaşanmasına neden oldu. Ali Naki Erenyol Anadolu Lisesi öğrencilerinin başarıyla sahne koyduğu oratoryo sonrası bazı davetliler gözyaşlarına hâkim olamadılar.
çanakkale3
ŞEHİT AİLELERİNE ÇİÇEK TAKDİM EDİLDİ
18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Zaferi haftası dolayısıyla düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere, Saray Kaymakamı Hüseyin Öner tarafından çeşitli ödüller verildi. Tören Şehit Ailelerine ve yakınlarına Protokol Üyeleri tarafından çiçek takdim edilmesi ile sona erdi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Saray Haber