57. Alay yürüyüşü başladı

57. Alay yürüyüşü başladı
Yayınlama: 14.03.2018
A+
A-

Çanakkale Savaşları’nda gösterdikleri kahramanlıkla destanlaşan 57. Alay için Tekirdağ’da toplanan 57 gönüllü, 18 Mart’ta Çanakkale’de düzenlenecek törene katılmak üzere yürüyerek yola çıktı. 5 gün sürecek 57. Alay yürüyüşüne Saray’dan beş isim, Ekrem Demir, Özcan Özmen, Ahmet Gonce, İrfan Kiraz ve Aytaç Gonce katılıyor.

18 Mart Çanakkale Zaferi Kutlamaları için  8. kez Çanakkale’ye yürüyüşe çıkacak olan  57 kişilik 57. Alay yürüyüş komitesi  Valilik önünden uğurlandı.
Büyük coşku eşliğinde gerçekleştirilen uğurlama töreninde, Tekirdağ Vali Yardımcısı Suat Yıldız, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Muratlı Belediye Başkanı Nebi Tepe, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları, gaziler vatandaşlar ve basın mensupları yer aldı.
“ÇANAKKALE DESTANIN YAZILDIĞI YERDİR TEKİRDAĞ”
Uğurlama töreninde gerçekleştirdiği konuşmada 57. Alayın kahramanlıklarını anlatan 57. Alay Yürüyüş Komitesi Başkanı Hikmet Yılmaz, “Bundan tam 8 yıl önceydi,böyle bir sevdayı başlatmak, böyle bir yüreği Çanakkale’ye taşımak için dostlarımızla bir araya gelmiştik. İçimizde “yapabilir miyiz” diye bir gram bile kuşku olmadı. Bu işi başaracaktık. Mustafa Kemal’in alayını, Çanakkale’ye taşıyacaktık. Tekirdağ’la Mustafa Kemal’in ilişkisini, Tekirdağ’a, çevresine ve Çanakkale’ye taşıyacaktık. Tekirdağ, Çanakkale’nin ilk adımının sesleridir. Çanakkale destanın yazıldığı yerdir Tekirdağ. Mustafa Kemal’in, 1 Ocak’ta aldığı görevi 2 Şubat’ta Tekirdağ’da 19. Fırka, 19. Tümen ile örtüştürerek alaylarını burada bütünleştirmesi ve buradan cepheye gidişi ile başladı her şey. Süre çok azdı, cephe beklemiyordu ve Mustafa Kemal diğer alayları beklemeden, o güne kadar istişare yaptığı ve birlikte olduğu Hüseyin Avni’ye 22 Şubat’taki sancağını devretti. Belediyeler ve Valiliğimiz bize destek verdiği sürece bu sancağı her sene Çanakkale’ye taşımaya devam edeceğiz” dedi.

“ÇANAKKALE TEKİRDAĞ’DAN BAŞLAR”
19. Tümen ve 57. Alayın Tekirdağ’da kurulmasının burası için büyük bir gurur kaynağı olduğunu belirten Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Çanakkale Tekirdağ’dan başlar demiştik. Burada parolamızı böyle koymuştuk. Bunun için de bir sempozyum yapmıştık. O dönemde çok da etkili oldu. Ebedi Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, 19. Tümeni ve 57. Alayı burada kurması, Tekirdağ’ımız için ayrı bir gurur kaynağı olmuştur. Ama en önemlisi Hüseyin Avni Bey’in komutasındaki 57. Alayın, giderken verdikleri mesaj çok önemliydi. Dönmeyi düşünmediler ve dönmediler de. Biz şimdi bu aziz hatıranın 103. Yılında 8 yıldır Hikmet Bey ve arkadaşlarının buna başlamış olmasını kutluyorum. Bu 8 yıldır düzenlenen törenlerin tamamında bulundum. Bazılarında yürüyüşe de katıldım. Elbette Tekirdağlıların tamamının heyecanını, vatan sevgisini, Çanakkale Savaşı’nın gururunu Çanakkale’ye taşıyacaklar. Yolunuz açık olsun. Gönlümüz sizlerle. Türk milletinin tarihinde Çanakkale gibi destansı zaferler oldukça fazladır. Ama bunların başında Çanakkale gelir. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet var olacaktır. Biz de her yıl Çanakkale’yi anmaya devam edeceğiz. Allah tüm şehitlerimize rahmet eylesin” diye konuştu

57.ALAY TÜRKİYE DEMEKTİR
Tekirdağ Vali Yardımcısı Suat Yıldız ise, “1 Şubat 1915 tarihinde Tekirdağ Yerçeşme’de kurularak 3. Kolordu bünyesindeki 19. Fırkaya bağlanmıştır. 22 Şubat 1915 tarihinde törenle sancağa verildikten sonra bir daha dönmemek üzere Çanakkale’ye doğru yola çıktı. 57. Alay Türkiye demektir. 57. Alay demek bir memleketin kurtuluş azmi, varoluş mücadelesi demektir. 57. Alay bir milletin sancağa dönüşmesi demektir. Çanakkale’de yapılan 450 bin askerin ve 253 bin şehidin her birinde 57. Alayın ruhu ve inancı vardır. Ruhları şad olsun. Bugün de bu ruhu Afrin’de Zeytin Dalı Operasyonunda bize gösteren kahraman ordumuzun aziz neferlerine Allah’tan güç ve kuvvet diliyorum. Ayaklarına taş değmeden vatan topraklarına dönmelerini diliyorum. Aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Anafartalar kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve tüm kahraman gazilerimize de şükranlarımı sunuyorum. Yolunuz açık olsun” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından 57. Alay Yürüyüş Komitesi, Tekirdağ Valiliği’nin önünden Çanakkale’ye doğru yola çıktı. Komiteye protokol üyeleri de bir süre eşlik etti.

 

Saray Haber