Trakya’da buğday verimi yüksek

Trakya’da buğday verimi yüksek
Yayınlama: 25.06.2016
A+
A-

Buğday hasadının tüm hızıyla devam ettiği Trakya’da rekolte üreticiyi sevindirirken, TMO’nun halen fiyat açıklamaması üreticinin canını sıkmaya devam ediyor. Fiyat belirsizliğine karşın Trakya’da üreticinin yüzünü güldüren bir diğer etken ise Trakya Tarım firmasının özenle yetiştirdiği ve birçok hastalığa dayanıklı, yüksek verime sahip Türkiye’nin yerli tohumu olan Rumeli ekmeklik buğdayın, yer yer 750-800 kilogram verim vermesi oldu.
Trakya’da buğday verimi yüksek
TRAKYA’DA YÜZLER GÜLÜYOR
Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı da bölgelerinde buğday hasadının iyi başladığını belirtti. Hasadın bu yıl yaklaşık 10 gün erken başladığını söyleyen Saygı, “Geçen hafta yağışlar olduğu için buğdayları biçememiştik ama bugünlerde hava şartları hasat için çok iyi gidiyor. Normalde haziran ayının sonunda yapılması planlanan hasadı 10 gün erken yapıyoruz.” ifadesini kullandı. Bu yıl buğday veriminin çok yüksek olduğunu belirten Saygı, şöyle devam etti: “Tekirdağ merkezde bu yıl yaklaşık 300 bin dekara buğday ekildi. Özellikle buğdayın gelişme döneminde yağışların zamanında ve yeterli miktarda olması buğday için çok iyi oldu. Şu anda bölgemizde genel anlamda verim ve kalite oldukça iyi. Dekarda yaklaşık 750 kilogram verim var. Bu yılki verim üreticileri fazlasıyla memnun etti.”
“RUMELİ’YE EŞDEĞER TOHUM GÖRMEDİK”
Trakya’da biçerdöverlerin tarlaya girmesi üzerine, Tekirdağ’da 2004 yılında araştırma-geliştirme (AR-GE) faaliyetlerine başlayan, Trakya Tarım firmasının özenle yetiştirdiği ve birçok hastalığa dayanıklı, yüksek verime sahip Türkiye’nin yerli tohumu olan Rumeli ekmeklik buğdayın hasadına başlandı. Hasat sırasında açıklamalarda bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği eski Yönetim Kurulu Üyesi Tuncer Başoğlu, Rumeli ekmeklik buğdayı hakkında bilgiler vererek, 20 yıldır Rumeli tohumun verimliliğine eşdeğer hiçbir yerli tohum hatırlamadığını kaydetti.
“RUMELİ ÇEŞİDİ ÇOK HOŞUMUZA GİTTİ”
Çok fazla soğuk olmayan ve çok fazla aşırı yağışların olmadığı bir yıl geçirdiklerini dile getiren Başoğlu, “Bizi en çok gururlandıran Rumeli’nin yüzde 100 yerli bir çeşidimiz olmasıdır. Bugüne kadar çok iyi kalitelerde ve bu verimleri yakalayabilen çok az çeşitte gördük. Yaklaşık 20 yıldır bu verim ve kalite değerlerini yakaladığımız bir buğday çeşidi hatırlamıyorum. Geçen yıl Trakya Tarım şirketinin, Ziraat Mühendisi Ahmet Bey’le bu yıl toprak analizi ve tohum çeşitlerini değerlendirirken bu arazide Türkiye’nin ender yetiştirmiş olduğu yerli malı olan Rumeli çeşidini ekmeye beraber karar vermiştik. Kasım ayının 5 ila 10’u arasında yapmış olduğumuz ekimlerde güzel bir çıkış yakaladıktan sonra her buğdaya ne yapılıyorsa, Rumeli çeşidi içinde tarımda yapılan ve yapabildiğimiz uygulamaları yaptık. Zaman içinde şunu fark ettik, ektiğimiz çeşit gün geçtikçe kendini göstermeye başladıktan sonra, verimli bir çeşidin olduğunu gözlerimizle gördükten sonra, bizi en çok sevindiren de bu çeşidin Türkiye’de uzun zamandır yetiştirilemeyen sert ve kaliteli bir buğday olması, yerli olması sebebiyle Rumeli çeşidi çok hoşumuza gitti. Bu çeşit şu anki şartlarda, yaklaşık 750 kilogram civarında bir verim vermektedir. Çeşidin en önemli özelliklerinden bir tanesi, yatmaya dayanıklı olması vermiş olduğumuz azot miktarına bağlı çeşit kendini ayakta tutabiliyor. Aynı zamanda standart bir başak yapısı var. Rumeli çeşidinden daha önce yapmış olduğumuz biçimlerden daha iyi verim alacağız. Biçerdöverin gidiş şeklinden bunu biraz hissediyoruz. Çünkü biçerdöver çok ağır bir şekilde biçiyor. Bu da buğday tanelerinin daha ağır ve dolgun olduğunun anlamına geliyor” diye konuştu.
“HERKES BENDEN ÇEŞİDİN İSMİNİ İSTİYORDU”
Rumeli çeşidinin diğer çeşitlerle kıyasladığında farklı bir uygulama yapmadıklarını söyleyen Başoğlu, diğer çeşitlerden 650 kilogram verim alabildiklerini, Rumeli çeşidinden ise 700-750 kilogram verim alabildiklerini kaydetti. Başoğlu, “Çoğu çeşitler daha önceki yıllarda yurt dışından gelmiş olan ürünlerdir. Ama Trakya Tarım’ın ürettiği Rumeli çeşidi tamamen yerli bir çeşit olması bizim için çok önemlidir. Gelecek yıllarda da Rumeli ve Rumeli’den daha iyi çeşitlerin piyasaya girmesini arzu ediyoruz. Kalite değerlerine baktığımız zaman, Rumeli, 35-40 bandından bir gluten değeri, yaklaşık 14-15 arasında bir protein değeri ve 80-85 kilogram hektolitre ağırlığına sahip, kalite değerleri bakımından üstün özelliklere sahip bir çeşittir. Yani size tam net rakamlar veriyoruz. Bunların hepsini bizzat çeşitli firmalarda yaptırdığım analiz sonuçlarıdır. Ben analiz yaptırırken çeşidin ismini yazmadan veriyordum. Analiz yaptırdığım firmalar bana çeşidin ismini soruyorlardı. Ben de onlara gönül rahatlığıyla Rumeli olduğunu söylüyordum” ifadelerini kullandı.
“RUMELİ EKMEKLİK BUĞDAY ÜRETİMİ GİTTİKÇE ARTIYOR”
Rumeli ekmeklik buğdayın kalite ve verim olarak, yüksek verimli çeşitlerden olduğunu dile getiren Trakya Tarım Üretim Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Işık ise, “Ülkemizde de gittikçe yaygınlaşan bir çeşidimizdir. Bu yıl Türkiye bazında yaklaşık 12-13 bin ton üretim kapasitesine sahip. Çiftçinin de Rumeli’yi seçmesinin nedenlerinden bir tanesi, hastalıklara dayanıklı olması, verimi yüksek olması ve kalitesinin yüksek olmasıdır. Dolayısıyla bu faktörler, çiftçinin yüksek kazanç elde etmesini sağlıyor. Rumeli ekmeklik buğday üretimi gittikçe artıyor. Rumeli, 2012 yılında tescil ettirdiğimiz bir çeşidimizdir. Şu anda yeni yeni üretime giriyor” şeklinde konuştu.
“GELİŞTİRDİĞİMİZ ÇEŞİTLERİ TÜM DÜNYAYA YAYMAK İÇİN ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ”
2004 yılında, “Özel Araştırmacı Kuruluş” Araştırma-Geliştirme (AR-GE) yetkisi alan, Trakya Tarım Şirketinin yüzde 100 yerli sermaye ile kurulduğunu söyleyen AR-GE Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Samet Duğan’da Şirket olarak, özellikle son yıllarda artan kuraklık ve hastalıkların artışı çok büyük bir risk faktörü olduğunu vurguladı. Duğan, “Bizde ıslah ekibi olarak, hastalıklara ve kuraklığa dayanıklı çeşitleri ıslah etmek konusunda, çalışmalarımız devam etmektedir. Bugüne kadar toplamda 10 adet ekmeklik buğday, 3 adet makarnalık buğday, 3 adet arpa, 1 adet tritikale, 1 adet yulaf ve 1 adet adi fiğ geliştirip tescil aldık. Şirket olarak, kendimiz üretim yaptığımız gibi tohumculuk yapan firmalara, yetki devri yaparak, onlara da bizim ıslah etmiş olduğumuz çeşitlerin tohumluk üretimini yaptırmaktayız. Çeşitlerimizin Türkiye’de hızla yayılması için çalışmalar yapmaktayız. Yerli çeşitlerin artması için planlar yapmaktayız. Şirket olarak, yurt dışına da ihracat yapıyoruz. Azerbaycan, Gürcistan ve Sudan gibi ülkelere tohum ihracatı yapmaktayız. Islah çalışmaları sonucu geliştirdiğimiz çeşitleri, tüm dünyaya yaymak için çalışmalarımız devam ediyor. Rumeli ekmeklik buğdayın hasat çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Çiftçilerimiz, ortalama 700-750 kilogram verim almakta ve oldukça kaliteli ürün elde etmektedir. Çiftçilerimiz Rumeli çeşidini sattıkları zaman, un fabrikaları ve tüccarlar Rumeli’yi yüksek fiyata almaktadır. Durum böyle olunca, çiftçimiz hem verimden hem de kaliteli olduğu için yüksek fiyata sattığı için Rumeli ve bunun gibi bizim ıslah etmiş olduğumuz yerli çeşitleri ektiğinde hem birim alanından daha yüksek verim alacaklar hem de daha fazla gelir elde edecekler” dedi.
ÜLKE GENELİNDE DÜŞÜŞ BEKLENİYOR
TÜİK Bitkisel Üretim 1. Tahmini 2016 raporu ve Toprak Mahsulleri Ofisi verilerine göre, 2015 yılında buğday rekoltesi 22 milyon 600 ton gerçekleşerek Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamına ulaşmıştı. Bu yıl TÜİK’in açıkladığı Bitkisel üretim 1. Tahmini raporlarına göre ise buğday ve arpa üretiminde düşüş bekleniyor. Raporda, bu yıl buğday rekoltesinin 20 milyon 500 ton gerçekleşeceği öngörüldü. Geçen yılın üretimine bakıldığında bu sene üretimde yüzde 9,3 düşüş tahmin ediliyor. Bu düşüşün nedeni olarak İç Anadolu ve özellikle Türkiye’nin buğday ambarı olarak görülen Konya Ovası’ndaki yağış azlığı gösteriliyor. Arpada ise geçen yıl 8 milyon tonluk üretimle son 9 senenin en yüksek rekoltesi elde edilmişti. Bu yılın ilk tahminlerine bakıldığında ise rekoltenin geçen yıla oranla yüzde 15,6 azalarak 6 milyon 750 bin ton civarında olacağı öngörülüyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Saray Haber