Bir ‘ÇED gerekli değildir’ skandalı daha

Bir ‘ÇED gerekli değildir’ skandalı daha
Yayınlama: 24.05.2017
A+
A-


Istranca Ormanlarında ağaç ve çevre katliamına neden olan birçok proje için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı veren Tekirdağ Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yine skandal bir karara imza attı. Alevtaş Madencilik tarafından Güngörmez ve Safaalan Mahalleleri arasında 100 hektarlık ormanlık alanda patlatma yapılarak faaliyet gösterecek Metagranodiyorit (Mıcır) Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi için Tekirdağ Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nce Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir kararı verildi.

Güngörmez ve Safaalan Mahallesi’nin temel geçim kaynaklarından olan ormancılık, mandacılık ve mantarcılık gibi faaliyetlerin yürütüldüğü bir bölgeye kurulacak tesis için Alevtaş Madenciliğin başvurusunu değerlendiren Tekirdağ Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü geçtiğimiz yıl Safaalan Mahallesi’nde olduğu gibi ÇED sürecine gerek görmedi.
ORMANIN İÇİNDE 2 BİN TON PATLAYICI MADDE KULLANILACAK
Tekirdağ Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün ÇED Gerekli değildir kararıyla birlikte Güngörmez ve Safaalan Mahalleleri arasında 100 hektarlık ormanlık alana Alevtaş Madencilik tarafından patlatma yapılarak faaliyet gösterecek Metagranodiyorit (Mıcır) Ocağı Ve Kırma Eleme Tesisi kurulacak. 124 yıllık rezerve sahip alana kurulacak tesiste yılda iki bin ton patlayıcı madde kullanılarak her gün 1296 ton hammadde çıkarılması planlanıyor. Yıllık 360 bin ton üretimin yapılmasının planlandığı tesise ulaşımı sağlamak için de 1000 metrekare ormanlık alan talan edilerek yol açılacak.
KURUMLARDAN GÖRÜŞLERİ YOK!
Alevtaş Madencilik firmasının Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne sunduğu başvuru dosyası incelendiğinde kurum görüşlerinin alınmamış olması dikkat çekiyor. Saray Belediyesi’nin, TESKİ’nin, Toplum Sağlığı Merkezi’nin görüşü alınmadan hazırlanan başvuru dosyasına Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün çevre kanunun hangi maddesine dayanarak ÇED gerekli değildir kararı verdiği ise merak konusu.

 

Saray Haber