“Doğal gazın mimarı Başkan Çoban’dır”

“Doğal gazın mimarı Başkan Çoban’dır”
Yayınlama: 03.01.2018
A+
A-

Saray’ın doğal gaza kavuşmasında büyük rol oynayan Alparslan Eren’le, ilçemizin doğal gazla tanışma sürecini konuştuk. Saray Belediyesi’ne verdiği danışmanlık hizmetiyle doğal gaz sürecini hızlandıran Alparslan Eren, “Bu işin mimarı başından sonuna kadar süreci takip eden Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban’dır” dedi. Doğal gaz yatırımının Trakya Gaz tarafından yapıldığını ve devletin kasasından para çıkmadığını da ifade eden Eren, “Burada Ak Parti kendine pay çıkaracaksa, Ak Parti’nin Saray Belediye Meclis Üyeleri çıkarabilir, çünkü onlar bu işe mecliste destek verdi” ifadelerini kullandı.

Doğal gazın Saray’a geliş sürecinde Saray Belediyesi’ne danışmanlık hizmeti veren Alparslan Esen ile gerçekleştirdiğimiz röportaj şu şekilde:
Saray’ın doğalgazla tanışması için ilk adım ne zaman atıldı ve süreç nasıl başladı?
Doğal gaz süreci 2014 yılının Ekim ayında başladı. Meclise geldik, mecliste grubu bulunan tüm partiler Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban’a tam yetki verdi. Başkan bu yetkiyi aldıktan sonra bize gerekli girişimlerde bulunmak üzere bize vekâlet verdi. Bizde o vekâletname ile gerekli girişimleri yaptık, gerekli insanlara ulaştık. Trakya Gaz’ın kendi programı vardı ve Saray o programa dahil değildi. Alınmış olan lisans alanı içinde mücavir alan içinde değildi. Biz Saray’ın bu kapsama girmesi için çalıştık ve muvaffak olduk.  Bununla ilgili 2015 Şubat ayından sonra olumlu süreç başladı. Trakya Gaz’ın Müdürleri 2015’in Haziran ayında Saray’da doğal gaz yatırımının gerçekleştirilmesine olumlu bakmaya başladı. Trakya Gazın netleşmesinden sonra Temmuz’un 10’u gibi EPDK bunu belediye yapar onayını verdi. Trakya Gaz da Saray’ı kendi mücavir alanına dâhil etti ve imalata da çok kısa sürede başladı.
Trakya’da Saray’dan büyük ilçelere dahi doğal gaz ulaşmamışken, Saray’ı avantajlı kılan, öne çıkaran faktörler nelerdi?
Saray’ın doğal gaz yatırımını alma sürecinde hiçbir avantajı yoktu. Bugün Türkiye’nin birçok yerinde su ve kanalizasyon gibi altyapıların kanallarının olmamasına karşın doğal gazın gittiği kanallar var. Zaten altyapılar aynı kanaldan gitmez. Bunlar için yeni bir imalat yapmanız gerek. Enerjinin geçtiği hattan başka bir hat geçmez.  Belediyelerin yol bedeli almaması devlete gösterilen bir kolaylık değil, dağıtım firmasına gösterilen bir kolaylık, o da izinler alındıktan sonra, alan büyütüldükten sonra. Saray’ın tek avantajı doğalgazı çok istemesi ve Belediye Başkanının bu işi sonuna kadar sahiplenmesidir.
Saray’da doğalgaz kullanımıyla birlikte şu anda herkesin sahiplendiği bir doğalgaz yatırımı var. Saray Belediyesinden iktidar partisi milletvekillerine, siyasi parti temsilcilerinden bakanlara kadar herkes ‘Saray’a doğalgazı biz getirdik’ diyor. Doğalgazın Saray’a gelmesinde kimin ne kadar payı var?
Saray’ın doğal gaza kavuşması için Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban Ankara’da bizimle temasa geçti. ‘Bize doğalgaz yatırımında danışmanlık yapın ve doğal gazı Saray halkıyla buluşturalım’ dedi. Bizde bununla ilgili bir araştırma yaptık. Nazmi Çoban bu adımı atarken kendisi bireysel adım attı, sonrasında Belediye Meclisine getirdi. Meclise ‘bir müşavir firma tutalım, Saray’ın doğal gaz yatırımını takip etsin’ önerisinde bulundu. O zaman Ak Parti de MHP de destek verdi. Ve mecliste oy birliğiyle başkana yetki verildi. Meclisin tamamının onayı ile harekete geçmiş olan bir süreç. Meclis öyle bir karar aldı ama sonrasında başkan dışında kimse koşturmadı. Dışarı bırak muhalefet partilerini, CHP’li bir meclis üyesi ‘ben şu ana kadar bu işin olacağına inanmıyordum’ dedi. Doğal gazın Saray’a geleceğinin kesinleşmesinden sonra Saray’dan enerji bakanlığına 1500’ün üzerinde mail atıldı. ‘Biz yıllardır çamur içindeyiz, yolda gezemiyoruz, doğal gaz da gelirse 10 yıl daha çamur içinde kalacağız şeklinde’ mailler vardı. Buna karşın Başkan Nazmi Çoban doğal gaz konusundaki ısrarını sürdürdü. Bu işin mimarı başından sonuna kadar süreci takip eden Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban’dır. Nazmi Çoban’ın kişisel çabaları sonucu bugün Saray halkı doğal gaza kavuştu. Saray halkı bu saatten sonra doğal gaz konusunda muhalefet yapmamalı, ne kazandığını iyi bilmelidir. Burada doğru bir şey yapılmış ki bugün İktidar Partisi de bunu sahiplenmeye çalışıyor. Yanlış bir şey olsaydı ‘halka zarar veriyorlar’ derdi. Bunun çok doğru olduğunu bildikleri için sahiplenmeye çalışıyorlar. Bugün doğal gazdan kendilerine pay çıkarmaya çalışanlar bu işi zamanında sahipleneceklerdi ki bugün söz söylemeye yüzleri olsun. Bu iş 2014’te başladığında Milletvekilleri dâhil kimse bu işi sahiplenmedi. İktidar Partisinin Milletvekilleri bu işin hiçbir yerinde yoklar. Burada Ak Parti kendine pay çıkaracaksa, Ak Parti’nin Saray Belediye Meclis Üyeleri çıkarabilir, çünkü o insanlar destek verdi. Saray’ın doğal gazla buluşma sürecinde devletin kasasından çıkan hiçbir para yok. Saray’da doğal gaz yatırımını hayata geçiren Zorlu Holdinge bağlı Trakya Gaz’dır. Gazdaş Trakya Gaz’ın bünyesinde bir şirkettir ve Saray’da doğal gaz çalışmalarını yürütmektedir. Trakya Gaz 2006 yılında Trakya Bölgesinin doğal gaz işini aldığında devlete ‘ben bu işi yapacağım size de 2 buçuk trilyon para vereceğim’ dedi. Zararına alınan bir işte Trakya Gaz yakın zamana kadar hiç para kazanmadı, hep zarar etti. Zarar ettiği için de lisans dâhilinde ne kadar yer varsa mümkün olduğu kadar genişletti.  Bu işte devletin girdisi vardır ancak. Buraya doğal gazın gelmesiyle beraber devlet yurt dışından almış olduğu, taahhüt etmiş olduğu kullanamadığı doğal gazı da bir yerde satma yoluna gidiyor. Dolayısıyla kullanmadığı gazı dışarı ödeme durumu diye bir şey söz konusu olmuyor. Tekrar ifade edecek olursam belediyenin girişimleri olmasıydı, hiçbir adım olmayacaktı ve Saray halkı halen doğal gazı bekleyecekti.
Siz Saray Belediyesi adına doğal gaz sürecini Ankara’da yürüttünüz, bakanlardan bürokratlara kadar birçok önemli isimle görüştünüz. Bir muhalefet partisinin Belediyesi adına görüşmeler yaparken zorluk yaşadınız mı?

Türkiye genelinde muhalefet partisi belediye başkanlarının Ankara’dan bir korkusu var işim olmaz.  O korkuyu yaşıyor adam. Hâlbuki öyle bir şey yok. Ankara’da işler siyaseten % 25 bitiyor. İktidar Partisi belediye başkanı yüzde yüzlük işinin % 25’ini halleder. Yüzde 75’lik kısmı beşeri ilişkilerle,  gidip gelmelerle ve kendini doğru anlatmalarla bitiyor. Doğru olan her şeyi devlet yaptırıyor insana. Doğruysan yalnız mücadeleni ver istekte bulun. Orada siyasetin tamamen belirleyici olmadığı bir alan var, bürokratların yönettiği bir ülke var. O dönemin Enerji Bakanı Taner Yıldız aynen şunu söyledi ‘bu söylediklerinizin getirin tamamını, ben gözüm kapalı imza atacağım.’ Sözünü de tutu, imzayı attı. Koşturursan, doğruysan ve halka da faydalıysan muhalefet kim olursa olsun yapmıyorum deme şansı yok. Öyle bir şey yapmıyor zaten devlet. Yapmadığı açıkça burada, Saray’da belli değil mi?
Sizin de çabalarınızla Saray temiz enerjiyle, doğal gazla tanıştı. Doğal gazın kısa ve uzun vadede Saray’a katkıları neler olacak?
Saray, Trakya’da hava kirliliği çok yüksek olan şehirlerinden biriydi. Bu yüzden son zamanlarda yöremizde kanser çok hızlı yayıldı. Birincisi Saray doğalgazla temiz hava ve ucuz enerjiye kavuştu. İkincisi Saray kömürün tozundan, dumanından ve nakliyesinden kurtulacak. Kömür kamyonlarının nakliyesinde, indirilmesinde ve kaldırılmasında sorunlar yaşanıyordu.  Kömür halkı zehirlemesinin yanında, soba kaynaklı zehirlenmelere ve yangınlara neden olabiliyordu. Artık bu tehlikeler Saraylılar için geride kaldı. Doğal gazla birlikte vatandaşlar zamandan da tasarruf elde etmiş olacaklar. Bundan sonra kömür taşıma, soba yakma derdi yok, akşam eve geldiğiniz de sıcacık bir ortamla karşılaşacaksınız.
Bunların yanında doğal gaz Saray’ın gelişmesine de katkı sağlayacak. Zira doğal gaz yatırımcılar içi çok cazip bir şey. Fabrikalar ucuz enerjinin olduğu, maliyeti ve imalatı ucuz yapacağı yerleri tercih ediyor. Doğal gaz bunun birinci maddelerinden biri. Çünkü ilk tercih edilen doğal gaz kullanılan yöreler, sanayiler. Bu gibi yerleri tercih eder yatırımcılar. Doğal gaz ile birlikte Saray da bir cazibe merkezi olmaya başlayacak.

Saray Haber