İşçi patrona dava açamayacak!

İşçi patrona dava açamayacak!
Yayınlama: 21.06.2017
A+
A-


AKP’nin 30 Mayıs 2017’de TBMM Başkanlığına verdiği 5521 sayılı iş mahkemeleri yasa tasarısı Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. İş uyuşmazlıklarında, doğrudan yargıya başvurma dönemi kapanıyor. Bir başka ifadeyle yargı adeta özelleştiriliyor. Tasarıya göre işçi-patron uyuşmazlıklarında bağımsız iş mahkemelerinden önce “arabulucu”ya gitmek zorunlu hale geliyor. Böylece iş mahkemeleri bypass edilmiş olacak, işçiler haklarını arayamayacak.

PATRONLARA BİR KIYAK DAHA
AKP, işçilerin açtığı davaları kaybeden, binlerce lira tazminat ödemeye mahkum olan patronları rahatlamak üzere bir adım attı. İşçilerin, iş mahkemesine gitmesinin önünü kesen yeni bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarı TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi. Tasarıya göre işçiler patronlara doğrudan dava açamayacak. Bir başka ifadeyle yargı adeta özelleştiriliyor. Tasarıya göre işçi-patron uyuşmazlıklarında bağımsız iş mahkemelerinden önce “arabulucu”ya gitmek zorunlu hale geliyor. Böylece iş mahkemeleri bypass edilmiş olacak, işçiler haklarını arayamayacak.
ARABULUCULUK ZORUNLU HALE GELİYOR
İş mahkemelerinin kuruluş, görev, yetki ve yargılama usulünü düzenleyen İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi. Tasarıyla, “dava şartı olarak arabuluculuk” kurumu ilk kez hukuka giriyor ve düzenlemede yer alan uyuşmazlıklarda dava açmadan önce arabulucuya başvurulması bir zorunluluk olarak getiriliyor.
MAHKEMEDEN ÖNCE ARABULUCUYA BAŞVURMAK ZORUNLU OLACAK!
İşçilerin bundan sonra alacak, tazminat, işe iade talebiyle açtığı davalarda, “arabulucuya başvurulması” dava şartı olarak aranacak. Arabulucuya başvurma zorunluluğu için alacak veya tazminat talebinin iş ilişkisinden kaynaklanması gerekecek. Bu düzenlemeyle işçiler kıdem, ihbar gibi tazminat davalarında, fazla mesai, yıllık izin gibi ücret davalarında dava açmadan önce  arabulucuya başvuracak. Sorunlar arabulucuda çözülmezse iş mahkemesine götürülebilecek.
ARABULUCULUK BÜROLARI KURULACAK
Arabuluculuğa başvuranları bilgilendirmek, arabulucuları görevlendirmek ve kanunla verilen diğer görevleri yerine getirmek üzere, Bakanlık  tarafından uygun görülen adliyelerde arabuluculuk büroları kurulacak.

 

Saray Haber