Milli Mücadele Şehitleri Anıtı törenle açıldı

Milli Mücadele Şehitleri Anıtı törenle açıldı
Yayınlama: 24.04.2018
A+
A-


Saray Belediyesi’nin Safaalan Mahallesinde yaptırdığı Milli Mücadele Şehitleri Anıtı düzenlenen törenle açıldı. Kurtuluş Savaşı sırasında Safaalan Mahallesi’nde işgalci Yunan kuvvetlerine direnirken yaşamını yitiren Kuvayi Milliyeciler anısına yapılan Milli Mücadele Şehitleri Anıtı’nın açılışında konuşan Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, “Bugün burada Cumhuriyetin aydınlığından nasibini almış Saraylılar ve Safaalanlılar olarak söz veriyoruz; bu topraklarda 23 Nisanlar, 19 Mayıslar, 30 Ağustoslar ve 29 Ekimler sonsuza dek kutlanacaktır. Kimsenin gücü bu bayramların kutlanmasına engel olamayacaktır” dedi.

Saray Belediyesi tarafından Saray Mahallesinde yaptırılan Milli Mücadele Şehitleri Anıtı 21 Nisan Cumartesi günü saat 13.30’da düzenlenen törenle açıldı.
“YAŞAMLARIMIZI BU KAHRAMANLARA BORÇLUYUZ”
Safaalan Mahallesi’nde yaşayan vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleşen törende açılış konuşmasını Tarihçi Yazar Selman Akı yaptı. Milli Mücadele Şehitleri Anıtı’nın neden Safaalan Mahallesi’nde yapıldığını ayrıntılı şekilde anlatan Akı, şunları ifade etti:
“Safaalan 27 Temmuz 1920 ile 30 Ekim 1922 Tarihleri arasında Yunan işgali altında kaldı. Bu tarihler arasında Safaalan’da ikmal barakaları bulunan işgalci yunanlılar her türlü baskıyı uyguladılar. Bu baskı ve şiddet Eylül 1922’de vahşete dönüştü. Çünkü Mustafa Kemal önderliğindeki Türk Ordusu işgalci Yunan kuvvetlerini Anadolu’dan söküp atmış, sıra Trakya’ya gelmişti. İşgalci Yunanlılar 12 Eylül 1922 Salı günü Saafaalan’dan Hüseyin Ağa, Koca Hasan, Dobralı Mustafa, Kıray Ahmet, Hafız, Topal Hasan, Veli ağa, Arnavut Ahmet ve Mehmet Ali Ağa’yı tutuklayıp Milos’a götürdüler. Bu dönemde Kuvayi Milliyeci çetelerde Yunanlılara karşı baskınlarını artırdı. Kuvayi Milliyeci çetelerden bu bölgede en etkin olan Yüzbaşı Derviş Bey çetesiydi. Yüzbaşı Derviş Bey çetesiyle Safaalan Mahallesindeki Yunan barakalarına baskınlar düzenledi. Bu baskına Safaalanlı Dobrali Ahmet, Kardeşi Dobrali Ali ve Kel Hasan katılarak kahramanlık destanı yazdılar. Bu baskında 6 yunan barakası imha edilirken, 3 şehit verildi. 30 Yunan askeri öldürüldü. Baskının ardından Yunanlıların intikam için Safaalan’a geleceğini düşünen Yüzbaşı Derviş Bey, 8 kahraman Kuvayi Milliyeci silahşorunu Safaalanlıları korumak için burada görevlendirdi. Tarih 28 Eylül 1922’ydi. Safaalan’a katliam için Küçük Manika Taburundan gelen Yunan Bölüğü 8 kahraman tarafından Kotranya Mevkiinde ataşe tutulup imha edildi. Bu esnada Halaçlı’dan gelen ikinci Yunan bölüğünün pususuna düştü. Çatışma esnasında 9 kahramanın 7’si şehit oldu. Çatışmalar esnasında Safaalan’daki 79 haneden 347 nüfus topluca Istranca’ya göç ederek hayatlarını kurtardı. Bugün Safaalan’da yaşayan herkes yaşamlarını bu isimsiz kahramanlara borçlu olduğunu unutmamalıdır. Kuvayi Milliyeci kahramanlarımızı saygıyla anıyor, Allah’tan rahmet diliyorum.”
“MİNNET BORCUMUZU AZDA OLSA ÖDEMİŞ OLACAĞIZ”
Akı’nın ardından konuşmasını yapan Safaalan Mahalle Muhtarı Mehmet Özmen, şöyle konuştu:
“Köyümüzde yaptığımız en anlamlı işlerden birisi de bu anıttır. Başkanımızın şehitlerimize verdiği değeri ve saygıyı bildiğimiz için daha önce Şehit Zafer Çan kardeşimiz için park talebinde bulunmuştuk. Başkanımız bizi kırmayarak bu parkı yaptırmıştı. Bu konuyu da kendisiyle paylaştığımızda hiç tereddüt etmeden Milli Mücadele Şehitleri Anıtı’nı yaptırdı. Başkanımıza şahsım ve köyümüzde yaşayan vatandaşlarım adına teşekkür ediyorum. Milli Mücadele Şehitleri Anıtı ile şehitlerimize minnet borcumuzu azda olsa ödemiş olacağız. Bizim için canlarını feda eden kahramanlarımızın önünde saygıyla eğiliyorum.”
CUMHURİYETİ KURANLARA BORCUMUZ VAR
Törende son konuşmayı Milli Mücadele Şehitleri Anıtı’nı Safaalan Mahallesine kazandıran Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban yaptı.
Başkan Çoban şöyle konuştu:
“Bugün Safaalan Muhtarlığımız ve tarihçimiz Selman Akı’yla birlikte hayata geçirdiğimiz çalışma sonucunda mahallemize Milli Mücadele Şehitleri Anıtı’nı kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bundan 96 yıl önce 1992’de Safaalan için yaşamını yitirenleri saygıyla anıyorum. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı haftasındayız. 23 Nisan Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı tarihtir. Mustafa Kemal Kurtuluş Savaşını halkın desteği olmadan kazanamayacağını çok iyi biliyordu. Bunun için Türkiye Büyük Millet Meclisini açmış ve ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ demiştir. Bugün bu güzel vatanda, bayrağımızın altında bağımsız bir şekilde yaşamayı Cumhuriyeti kuranlara borçluyuz. Bu borcu Cumhuriyetimizi ilelebet yaşatarak, onu daha ileriye taşıyarak ödeyebiliriz. Bunu başarmak için hepimize tarihsel görevler düşüyor. Cumhuriyetin aydınlığından nasibini almış Saraylılar ve Safaalanlılar olarak söz veriyoruz, bu topraklarda 23 Nisanlar, 19 Mayıslar, 30 Ağustoslar ve 29 Ekimler mutlaka kutlanacaktır. Kimsenin gücü bu bayramların kutlanmasına engel olamayacaktır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kalbi olan Mustafa Kemal’i, yol arkadaşlarını ve şehitlerimizi minnetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum.”
DUALAR EŞLİĞİNDE AÇILDI
Başkan Çoban’ın konuşmasının ardından dualar eşliğinde Milli Mücadele Şehitleri Anıtı’nın açılışı gerçekleştirildi. Vatandaşların büyük beğenisi toplayan anıtın önünde, Başkan Çoban ve açılaşa katılanlar hatıra fotoğrafı çektirdi.

Saray Haber