Optimed ebelerin doğumdaki yerini ve önemini anlattı

Optimed ebelerin doğumdaki yerini ve önemini anlattı
Yayınlama: 24.04.2017
A+
A-

 

Dünya Ebeler Haftası nedeni ile Özel Optimed Hastanesi ebelerinden Seher Elibol ile ebelik nedir, ebelerin doğumdaki rolü ve önemi, hastane ve ebeler olarak neden normal doğumu tercih ettiklerini konuştuk.

EBE NE DEMEK? NE İŞ YAPAR?
Tam olarak doğum işini yaptıran kişiye ebe denir. Halk dilinde de büyükanne, nine demektir. Ebelik iki cana hizmet eden, çok eski ve kutsal bir meslektir. Kutsal olduğu kadar dünyanın daha güzel ve yaşanır olmasını sağlayan ve doğum yaklaştığında da doğumun en sağlıklı ve kolay şekilde gerçekleşmesi için gerekli tüm hazırlıkları yapan kişilerdir. Gebe ve ebe iletişimi doğum öncesinde başlar ve taburcu sürecinde sona erer.
DOĞUMDA EBELERİN OLMASI NEDEN ÖNEMLİ?
Doğum bir ekip işidir, gebe, doktor, ebe ve yardımcı personel olacak şekilde… Bu ekip ne kadar uyum içinde olursa, birbirlerini anlarsa doğum o kadar kolay ve sorunsuz gerçekleşir. Anne adayının ebe ile iletişimi hastaneye geldiği andan itibaren başlar. Bu iletişim anne ve bebeği hastaneden taburcu olana kadar sürer. Bu süreç bazen kısa, bazen beklenenden daha uzun sürebilir. Doğum sürecinde ebe anne adayını belli aralıklarla muayene eder, bebek kalp atışlarını takip eder ve olumlu – olumsuz topladığı tüm verileri beklenen an yaklaştığında doğumu gerçekleştirecek olan doktora iletir. Doğumda hekimin önemi tartışılamaz fakat onun kadar önemli olan birisi daha var o da ebedir.
EBELERİN GÖZÜNDEN DOĞUM MUCİZESİNİ ANLATIR MISINIZ?
Evet, doğum bir mucizedir. Gebenin karnında 1.günden 9. aya kadar büyüyen bir mucize. Bu yolculuğun sonunda en muhteşem, eşi benzeri olmayan anne-babalık duygusunu kazandıran bir mucize.
EBELERİN GÖZÜNDEN DOĞUMHANE NASIL BİR YER?
Doğumhane bir sonun ve başlangıcın yeridir. Gebeliğin sonu, bebeğin ise ailesiyle kavuşma yeridir. Doğumhane anne adayları tarafından soğuk bir görünüm çizer ancak oranın öyle olmasının tek amacı anne ve bebeğin sağlıklı bir şekilde buluşması içindir. O soğuk görünen doğumhane bebeğin ağlama sesi ile adeta bir sıcak yuvaya dönüşür. Doğumhanede 1 ebe, 1 doktor, 1 bebek hemşiresi ve loş bir ortam olur. Bebek bu ortamda daha rahat doğar çünkü onun için sağlıklı ve güvenli bir ortam sağlanmıştır.
NEDEN NORMAL DOĞUM?
Biz Optimed Hastanesi olarak ve bu hastanede yer alan ebeler olarak ta normal doğum için ısrar ediyoruz çünkü adı üstünde normal doğum. Sezaryen kurtarıcıdır ama tercih ettiğimiz bir doğum şekli değildir.  Kadınlar zaten yaratan tarafından o şekilde tasarlanmıştır. Bedenimiz, ruhumuz zaten doğumu gerçekleştirmek üzere tasarlanmış bir yapıdır. Normal doğum olmalı çünkü o uzun doğum yolunu bebeğin geçmesi gerekiyor, bu bebeğin ilk sınavıdır. Bu sınavı başarılı geçen bebeklerin hayatının geri kalanında çok daha başarılı olacaklarına inanıyoruz. Normal doğumun tabi ki zorlukları var ama çözüm anahtarı ise sabır ve zaman. Hastanemize gelen tüm gebelere bu iki şeyi özellikle söylüyoruz. Normal doğum ilk doğumunu gerçekleştirecek gebe ve bebeği için önemli bir sınavdır. Normal doğan bebekler sezaryenle doğan bebeklere göre daha başarılı oluyorlar, biz uzmanlar bunu her alanda gözlemliyoruz.
SEHER HANIM, PEKİ SİZİN DOĞUMUNUZ NASILDI?
Ben inanılmaz bir şekilde normal doğum istedim ve bunun için çok çaba sarf ettim. 48 saat bekledim, belki normal doğum olur diye… Ama bebeğim aşağı inmemişti, iner diye bekledik, suyum gelmişti ve hiç açılmam yoktu. Evet, ben çok istedim ama bebeğimin biraz küçük olması ve aşağı inmemesinden dolayı mecburi sezaryen doğum yapmak zorunda kaldım. Şuan benim çocuğumun cildiyle ilgili sıkıntılar var, çünkü tamamen olgunlaşmamış olması, vajende ilerleyen o yolu doğal bir şekilde ilerleyememesi bebeğimi vajende olan onun için de çok faydalı olacak salgılardan eksik kaldığı için.
NORMAL DOĞUMUN KADINA FAYDASI NEDİR?
Kadına faydası özellikle doğum sonrası kendini kadın olarak başka güçlü hissediyorsun. Çünkü normal doğum yapan tüm kadınlar aynı şeyi söyler “sanki yeniden doğdum”… Bunun aksi düşünülemez. Ayrıca normal doğumda annelerde hücre yenilemesi olur. Hatta hamileliğin de anneye aynı şekilde faydalı etkileri vardır. Normal doğumdan sonra tensel temas daha erken olduğu ve anne bebeğinin sesini hemen duyduğu için o anı gerçekten yoğun yaşar bu da anne bebek arasındaki bağın çok güçlü olmasını sağlar. Tabi ki bu demek değil ki sezaryenle doğum yapan anne-bebek bağı güçlü değildir. Sadece biraz daha geç oluyor, çünkü ameliyat bebek doğduktan sonra devam ediyor, annenin yaralarının kapanması, temizlenmesi ve servise gelene kadar belli bir zaman geçiyor. Sezaryen doğumda bebeği annenin göğsüne bırakamıyoruz çünkü anne steril örtülmüş oluyor. Ama biz yine de sezaryen doğum yapan annelerimizin ve bebeklerinin bu duygudan mahrum kalmaması adına elimizden geldiğince bebeği annenin yanağına temas etmesini sağlıyoruz.
OPTİMED EBELER HAFTASINI KUTLADI
Optimed Hastanesi 21-28 Nisan Ebeler Haftası olması dolayısıyla hastanede görev yapan ebelere teşekkür mesajı yayınladı. Mesajda; “Optimed Hastanesi olarak hastanemizde ebelik görevini yerine getiren Seher Elibol, Kübra Yelken, Ceylan Kaya, Gamze Arslan, Kübra Ocak ve Özden Ege’ye bu kutsal görevlerini en iyi şekilde ve büyük bir özveri ile gerçekleştirdikleri için anne adayları adına onlara teşekkür ediyor ve ebeler haftasını kutluyoruz.” ifadelerine yer verildi.

 

Saray Haber