Orman katliamından 10 ay sonra gelebildiler

Orman katliamından 10 ay sonra gelebildiler
Yayınlama: 23.03.2018
A+
A-


Saray Belediyesi ve Saray Doğayı Koruma Derneği’nin talebi doğrultusunda Tekirdağ İdare Mahkemesinin görevlendirdiği bilirkişi heyeti Kavacık Mahallesi’ndeki Akçansa’ya ait taş ocağı ve Güngörmez Mahallesindeki Alevtaş Madenciliğe ait mıcır ocağı ve kırma eleme tesisinde incelemelerde bulundu. Gerçekleştirilen talebin üzerinden 10 ay geçtikten sonra yapılan incelemede çekilen fotoğraflar özellikle Güngörmez Mahallesi’ndeki orman katliamını tüm çıplaklığı ile gözler önüne serdi.

Saray Belediyesi ve Saray Doğayı Koruma Derneği’nin talebiyle Güngörmez ve Kavacık Mahallesindeki ocaklarda Bilirkişi Heyeti incelemelerde bulundu.
ORMAN KATLİAMI GÖZLER ÖNÜNE SERİLDİ

Bilirkişi Heyetinin yaptığı inceleme çalışmalarına katılan Saray Doğayı Koruma Derneği yetkilileri, proje dosyalarında kurum görüşlerinin eksik olduğunu, köylülerin tepkisi nedeniyle halkın katılımı toplantılarının yapılamadığını belirterek, ocakların hukuksuz bir şekilde faaliyet gösterdiğini ifade ettiler. Heyetin inceleme çalışmaları sırasında bölgeden fotoğrafta çeken Saray Doğayı Koruma Derneği yetkilileri, özellikle Güngörmez Ormanlarında yaşanan katliamı tüm çıplaklığı ile göz önüne serdiler.
HEYET BİR AY İÇİNDE RAPORUNU SUNACAK
Kavacık ve Güngörmez Mahallerinde gerçekleşen inceleme gezisi sonrası bölgeden ayrılan Bilirkişi Heyeti, 1 ay içerisinde hazırlayacağı raporu davaya taraf olan kurum, şirket ve derneklere sunacak.
BİLİRKİŞİ HEYETİ 10 AY SONRA GELEBİLDİ
Bilirkişi Heyetinin inceleme gezisi sonrası açıklamalarda bulunan Saray Doğayı Koruma Derneği yöneticisi Avukat Demet Karpat, şunları ifade etti:
“Saray Doğayı Koruma Derneği olarak Kavacık Mahallesi’nde Akçansa’ya ait taş ocağının kapasite artırımı talebine, Güngörmez Mahallesi’nde de Alevtaş Madenciliğin mıcır ocağı ve kırma eleme tesisine karşı 10 ay önce dava açmış ve çevre hukukundaki en önemli prensip, ‘önleme ilkesi’ kapsamında doğanın uğradığı zararların telafisi mümkün olmadığı için derhal yürütmenin durdurulmasını talep etmiştik. Mahkeme de, dava süreci devam ederken doğa katliamına devam eden ve başlayan ocaklar için yürütmeyi durdurma kararını, göndereceği bilirkişi heyetinin raporunu inceledikten sonra vereceğini açıklamıştı. Tahmin edeceğiniz üzere bu süreçte hem Kavacık hem de Güngörmez Mahallesinde orman ve doğa katliamı hız kesmeden devam etmiştir. Sonuç olarak bilirkişi heyeti başvurumuzdan tam 10 ay sonra Çarşamba günü bölgeye gelmiş ve incelemelerde bulunmuştur. Bilirkişi heyeti sahaya geldiği tarihe kadar söz konusu şirketlerin ormanlarımıza ve doğamıza verdiği zararı gözleriyle görmüşlerdir. Dernek yöneticileri olarak bilirkişi heyetine inceleme esnasında proje dosyalarında kurum görüşlerinin eksik olduğunu, köylülerin tepkisi nedeniyle halkın katılımı toplantılarının yapılamadığını ifade ettik. Ayrıca derneğimizin yürüttüğü hukuk mücadelesi sonrası Safaalan Mahallesindeki Granit Ocağı için Tekirdağ İdare Mahkemesinin verdiği ve Danıştay’ın bozduğu ‘ÇED Gerekli değildir’ kararını bilirkişi heyetine teslim ettik.
BİRLİKTE MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ
İnceleme sırasında hem Kavacık hem de Güngörmez Mahallesinde ormanlık alanda çektiğimiz fotoğraflar vicdanlarımızı sızlatmıştır. Ormanlarımızda ve yaşam alanlarımızda insanın vicdanını sızlatan bu görüntülerin ortaya çıkmaması için Saray Doğayı Koruma Derneği olarak, ormanına, suyuna ve yaşam kaynaklarına sahip çıkan Saraylılarla birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Saray Haber