Söyleyen ama söz veremeyen bir Bakan

Söyleyen ama söz veremeyen bir Bakan
Yayınlama: 25.08.2016
A+
A-

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, cuma günü açılacak olan 3 milyar dolar maliyetli Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Boğazı’na inşa edilen ve cuma günü açılması planlanan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’yle ilgili olarak, “Köprünün etrafı imara açılmayacak. Başbakanımız da söyledi, bu güzergâhta yeni imar alanının oluşturul­ması söz konusu değil” dedi. “Buralarda birkaç yıl sonra köprü manzaralı vil­lalar olmayacağına söz veriyor musunuz?” sorusuna “Öyle bir ihtimal yok” diye cevap verdi.

Ramazan FİŞEK – Saray Gazetesi

SÖYLEYEN AMA SÖZ VEREMEYEN BİR BAKAN 2NE KADAR AĞACIN KESİLDİĞİNİ SÖYLEMEDİ

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan’ın Habertürk’ten Kübra Par’a verdiği söyleşide, 3. Boğaz Köprüsü hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Arslan bölgemizi de yakından ilgilendiren kuzey ormanları ve ekolojik denge konusunda görüşlerini paylaştı. Yavuz Sultan Selim adını taşıyan 3. Boğaz köprüsünün ne kadar ağaca mal olduğu sorusunu yanıtlayan Bakan Arslan “Orman Bakanlığı’nın başka yere nak­lettiği ağaç sayısı 380 bin civarında. Oysa bugüne kadar diktiğimiz ağaç 2 milyon 500 bin. Yaklaşık 8-9 katı yani. Tama­mında 5 milyon 100 bin ağaç dikmiş ola­cağız.”

“ÖYLE BİR İHTİMAL YOK”

Köprünün etrafı imara açılması konusunda iseHayır, Başbakanımız da söyledi, bu güzergâhta yeni imar alanının oluşturul­ması söz konusu değil.” diyen Bakan Arslan Buralarda birkaç yıl sonra köprü manzaralı vil­lalar olmayacağına söz veriyor musunuz? Sorusuna iseÖyle bir ihtimal yok.” cevabını verdi. Köprünün geçiş ücreti konusunda da soruları yanıtlayan Bakan Arslan 9.90 TL’lik ücret hakkında “ Bu büyüklükte bir projeyi hiç kamu kaynağı kullanmadan yapıyorsanız, 14 milyar TL harcıyorsanız bundan aşağısı kurtarmaz.” dedi.

“HAYVANLAR İÇİN EKOLOJİK KÖPRÜ”

3. Boğaz Köprüsü hakkında açıklamalarını sürdüren Ulaştırma Bakanı Arslan “Doğal hayatı etkilemeden yolun her iki tarafındaki yaban hayatının devam edebilmesi, oradaki hayvanların kesintisiz bir şekilde karşıya geçebilmesi için bir ekolojik köprü yaptık. Aynısını Anadolu yakasında Şile’ye giden yolda Milli Park alanında da yapacağız.” dedi.

OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ ZARAR EDİYOR MU?

Bayram öncesinde açılan Osmangazi Köprüsü hakkında soruları yanıtlayan Arslan “Yap-işlet-devret pro­jelerinin hepsi başlan­gıçta umduğunuz rakama erişmez. İnsanlar alı­şıncaya kadar sonuçlar düşük gelebilir. Fizibilite­deki öngörüsü başlangıçta 15-20 bin araç geçeceği yönündeydi. Şu an gün­lük ortalama 20 bin araç geçiyor. 384 km’lik İstan­bul-İzmir yolu bittiği zaman burası tam yükünü almış olacak. Bizim için önemli olan Osmangazi Köprüsü ile birlikte 384 km’lik yol­dan yüklenicin elde ettiği gelirdir. Dolayısıyla yükle­nici bu 384 kilometrenin parasını tamamen çıka­racak. Şu anda sadece Osmangazi Köprüsü’yle birlikte 58 km bitti ama insanlar projenin tamamı bitti sanıyor.” ifadelerini kullandı.

“3. HAVALİMANI’NIN İLK ETABI 2018’DE AÇILACAK”

3. havalimanı ne durumda? Seçilen yerin fizibilite açısından doğru olmadığı iddiaları var şeklinde yöneltilen soruya “Fizibil olmadığı iddiaları olabi­lir. Ciddi bir çalışma sonucunda yer tespiti yapılıp karar verildi. O karar neticesinde şu an %35 seviyelerine geldi fiziki olarak. 2018’in ilk çeyre­ğinde ilk kısmını yani 90 milyon yol­cuya hizmet edecek olan kısmını açmış olacağız. Bu tip büyük proje­lerde her şeyi vaktinde düşünmek ve planlamak zorundasınız. İş ilerlerken gelişmelere bağlı olarak planlama revizesi gerekiyorsa yapılır.” dedi.

“KANAL İSTANBUL’U FAZLA ÇIL­GIN BULANLAR VAR. ÖZELLİKLE ÇEVRE UZMANLARI ELEŞTİRİYOR… SORUSUNU CEVAPLADI.”

Bakan ArslanKanal İstanbul gibi bir projeyi planlıyorsanız, Karadeniz ve Mar­mara Denizi’ni bağlayacaksanız, çevreyi ve su kaynaklarını düşün­mek zorundasınız. Bunu yaparken bir uzmanla değil alanında uzman birçok kişiyle çalışmak zorundasınız ki bizim yaptığımız budur. Habitata, tatlı sulara her şeye göre değerlendi­riyoruz ve hiçbir şeyi atlamamız söz konusu değil.” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Saray Haber