Taksim’de ‘darbeye hayır’ manifestosu

Taksim’de ‘darbeye hayır’ manifestosu
Yayınlama: 25.07.2016
A+
A-

Darbe girişiminin ardından CHP’nin çağrısıyla Taksim Meydanı’nda “Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi” yapıldı. Mitingde konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisi tarafından hazırlanan 10 maddelik “Taksim Manifestosu”nu okudu.
chp taksim 2
15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından CHP’nin çağrıcısı olduğu “Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi” Taksim Meydanı’nda gerçekleşti.
DARBEYE HAYIR
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve tüm milletvekilleri de saat 18.00’de alana giriş yaptı. CHP’nin yanı sıra DİSK, KESK, TMMOB, Halkevleri ve Birleşik Haziran Hareketi’nin de destek verdiği mitingde ilk olarak Onur Akın sahneye çıktı. Haziran Direnişi’nde hayatını kaybedenlerin de isimlerinin anıldığı mitinde sıkça “darbeye hayır” sloganları atıldı.
chp taksimSARAY’DAN DA KATILIM OLDU
Yüz binler yurttaşın destek verdiği mitinge CHP Tekirdağ Milletvekilleri, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, İlçe Belediye Başkanları, CHP Saray ilçe Örgütü, Kadın ve Gençlik Kolları üyeleri de katıldı.
AKP’LİLER MİTİNGE DESTEK VERDİ
Diğer yandan Tünel’de toplanan AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Müezzinoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AKP İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın da bulunduğu AKP’liler İstiklal Caddesi’nde yürüyüş yaptı. Grup, Müezzinoğlu’nun İstiklal Caddesi’nde yaptığı açıklamanın ardından dağıldı.
SANATÇILAR SAHNE ALDI
Onur Akın’ın ardından sahneye çıkan CHP Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı ve Selçuk Balcı birlikte şarkı söyledi. Balcı ve Yarayıcı’nın ardından sahneye çıkan şair Ataol Behramoğlu, yaptığı konuşmasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 15 Temmuz gecesi, darbenin ne olduğunu bilmeden “biz darbelere karşıyız” sözlerini hatırlattı. Behramoğlu, mitinge katılanlara teşekkür ederek bir şiir okudu.
CHP TEKSİM4KILIÇDAROĞLU HALKI SELAMLADI
Sahnenin önündeki protokol alanının boşaltılmasının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sahneye geldi. Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile mitinge katılanları selamladı. Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından hemen önce saygı duruşuyla birlikte İstiklal Marşı okundu.
KILIÇDAROĞLU’NDAN ‘TAKSİM MANİFESTOSU’
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuşmaya başladı. Kılıçdaroğlu konuşmasına hazırladıkları 10 maddelik “Taksim Bildirisi”ni okuyarak başladı. Kılıçdaroğlu, hazırladıkları bildiriyi okudu.
chp taksim1Kılıçdaroğlu’nun sözleri şöyle:
Bugün Taksim’deyiz, birlikteyiz. Bizim için hepimizin tarih yazdığı gündür, bugün. Biz Taksim’e niçin geldik? Taksim’de ne yapacağız? Hedefimiz ne? Bütün bunlara yanıt vermek için bir Taksim Manifestosu hazırladım. Şimdi bunu sizlere okuyacağım:
1- 15 Temmuz darbe girişimi parlamenter demokrasimize karşı yapılmıştır. TBMM bombalanmış, ama bombalar altında parlamento görevini yapmış ve darbeyi püskürtmüştür. Bu darbe girişiminin sorumlularını, varsa iç ve dış destekçilerini kınıyor ve lanetliyoruz.
2- Bütün siyasal partiler darbe girişimine karşı çıkmış, demokrasi konusunda Türkiye’de tartışmasız ortak payda oluşmuştur. Siyasette uzlaşma kültürünün güçlenmesine katkı vermek zorundadır.
3- Her türlü darbeye ve parlamenter sistemin üzerindeki her türlü vesayete karşı çıkmak, demokrasiden yana olanların, bu ülkeye namus borcudur. Hep birlikte ve herzaman ne darbe ne dikta yaşasın tam demokrasi demeliyiz.
4- Darbe girişimi halkın direnme hakkını kullanmasıyla ayrı bir anlam kazanmıştır. Direnme hakkı demokrasiyi korumanın meşru bir yolu olarak ortaya çıkmıştır.
5- Demokrasimizin teminatı olan demokratik laik ve sosyal hukuk devleti ilkesinin Türkiye için ne kadar yaşamsal olduğu bir kez daha kanıtlanmıştır.
6- Bu darbe girişimi anayasada yasama yürütme ve yargı olarak yer alan güçler ayrılığı ilkesinin demokraside denge ve denetleme işlerinin güvencesi olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur.
7- Balyoz, Ergenekon ve casusluk gibi davalarda mağdur edilen insanların itibar ve haklarının iadesi bütün siyasal partilerin gündeminde olmak zorundadır.
8- Bu darbe girişimini devlet yönetiminin liyakata dayanması gerektiğini ortaya koymuştur. Siyasal yandaşlık, cemaatçilik değil bilgi, birikim ve deneyim gibi ilkeler esas alınmalıdır. Devleti ele geçirme anlayışını tarihe gömmeliyiz. Devletin yeniden inşaası zorunludur.
9- İnancı kimliği yaşam tarzı ne olursa olsun, bu ülkenin güzel insanları bu ülkenin caddelerinde sokaklarında meydanlarında parklarında özgürce gezebilmelidir. Hiç kimse unutmasın 15 Temmuz darbe girişimi 3’ncü sınıf demokrasinin ortaya çıkardığı bir tablodur. Bu ülkenin insanları üçüncü sınıf demokrasiye değil özgürlükçü demokrasiye layıktır. Türkiye tümüyle darbe hukukundan alınmalıdır.
10- Devlet, kinle öfkeyle ön yargıyla yönetilmez. Darbe girişiminde bulunanlar hukuk içinde yargılanmalıdır. Devletin vakarı bunu zorunlu kılmaktadır. İşkence, kötü muamele, tehdit devleti darbecilerle aynı duruma düşürür. Buna izin verilmemelidir. 
Hep birlikte bir tarih yazdık. Demokrasiye sahip çıktık. Hep birlikte cumhuriyetimize sahip çıktık. Taksim manifestosu Türkiye Cumhuriyeti’nin demokrasi tarihinde yerini alacaktır. Dünyada ilk kez kabul ediliyor, destek veren, gönül veren, bütün yurttaşlarıma hepinize gerçekten de yürekten şükranlarımı sunuyorum. Sağ olun, var olun diyorum demokrasi adına.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Saray Haber