Tekirdağ’da Köy Enstitüleri’nin 78. Yaşı Coşkusu

Tekirdağ’da Köy Enstitüleri’nin 78. Yaşı Coşkusu
Yayınlama: 18.04.2018
A+
A-


Tekirdağ’da Köy Enstitüleri’nin 78. yaşı coşkuyla kutlandı. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Süleymanpaşa Belediyesi, Tekirdağ Kent Konseyi, ADD Şubesi, Emekli Öğretmenler Derneği, ÇYDD Şubesi, Cumhuriyet Kadınları Derneği Şubesi ortaklaşa düzenledikleri etkinliklerle Tekirdağ’da, Köy Enstitüleri birikimine sahip çıktıklarını kanıtladılar.

KÖY ENSTİTÜLERİ FOTOĞRAFLARLA ANILDI
Tekirdağ’da Köy Enstitüleri’nin 78. Yıldönümü bir dizi etkinlikle kutlandı. Valilik Binası önünde Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayan etkinlik, saygı duruşu ve ÇYDD Şube Başkanı Gömeç Göçmen’in yönettiği İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle sürdü. Emekli Öğretmenler Derneği adına günün önemini belirten konuşmayı Şahser Met yaptı. Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Tekirdağ Şubesi Başkanı Sabri Işık Hasan Ali Yücel’i tanıttı. Fotoğraf Sanatçısı Mehmet Çevik’in hazırladığı “Kapalı Köy Okulları Fotoğraf Sergisi” ilgiyle izlendi. Hasan Ali Yücel Meydanı açılışını, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat,  Hasan Ali Yücel’in kızı Gülümser Yücel, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban ve diğer yetkililer birlikte yaptılar. Hürriyet Mahallesi’nde Öğretmenler Parkı Büst Açılışı gerçekleşti. Eskişehir Odunpazarı Belediyesi’nin armağan ettiği Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç Büstlerinin açılışı heyecan vericiydi. Köy Enstitülerinin kurucularını Tekirdağ’ın sahiplenmesi onur vericiydi.
KEPİRTEPE BELGESELİ İLGİYLE İZLENDİ
Öğleden sonra Ticaret ve Sanayi Odası Salonundaki Kepirtepe Belgeseli ilgiyle izlendi. Prof. Dr. Tamer Dodurga yaptığı açılış konuşmasında eğitimde en ileri ülkelerin Köy Enstitüleri sistemini uyguladıklarını anımsattı. Açıkoturumu Kent Konseyi’nden Mehmet Ali Işıkgör yönetti. Konuşmacılardan Gülümser Yücel, babasıyla ilgili anılarına yer verdi. Tekirdağ’da bu etkinliklerden çok duygulandığını belirtti. Yücel ve Tonguç’un birbirilerini sevdiklerini, acılarını ve sevinçlerini paylaştıklarını, yarışma içine girmeyip birbirilerini desteklediklerini, kıskanmadıklarını, özellikle Tonguç’un yorulmak bilmez çalışkanlığını, Yücel’in Meclis’teki savaşımını vb. anlattı. Ülkenin gidişini beğenmediği için kendisinin istifa ettiğini vurguladı.
TEKİRDAĞ’DA KÖY ENSTİTÜLERİNİN 78. YAŞI COŞKUYLA KUTLANDI
Diğer konuşmacı Kepirtepe Köy Enstitüsü’nde okuyup gazetecilik yapan 1928 doğumlu Feyzullah Aktan’dı. Köy Enstitülerindeki çalışma biçimine ve bu okulların kapanışına değinip anılarına yer verdi. Açıkoturumu yöneten M. Ali Işıkgör, konuşmacılara ve etkinliğe destek verenlere teşekkür etti. Tekirdağ, 17 Nisan 2018’de, Köy Enstitüleri’nin 78. Yaş Bayramını coşkuyla ve bilinçle kutlamanın sevincini yaşadı.
Haber: Hasan Akarsu

 

Saray Haber