Traktaş Kavacık Mahallesi sakinlerine soracak: Mahallenizi yok edebilir miyim?

Traktaş Kavacık Mahallesi sakinlerine soracak: Mahallenizi yok edebilir miyim?
Yayınlama: 09.12.2016
A+
A-

Kavacık Mahallesi sınırları içinde Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi bulunan Traktaş Madencilik kapasite artırımına gitmek için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvuruda bulundu. Başvuruyu değerlendiren Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Halkın Katılım Toplantısı’nın 22 Aralık Perşembe günü yapılacağını duyursa da, toplantının nerede ve ne zaman yapılacağına dair bir bilgi paylaşmadı. Saray’ın içme suyu kaynaklarını da tehdit eden Kalker Ocağı’nda kapasite artışı gerçekleşirse, ocak ile mahalle yerleşim alanı arasındaki mesafe 250 metreye kadar inmiş olacak. Mahallenin toz altında kaldığını ve bazı evlerde çatlakların oluştuğu ifade eden Mahalle Muhtarı Osman Çengelli, “Ocaklar yüzünden ne yeşilimiz kaldı ne de ormanlarımız. 100 haneli küçük bir mahalleyiz ve ne yazık ki bu firmalarla mücadele edemiyoruz. Bu konuda başta belediyelerimiz olmak üzere tüm STK’lardan destek bekliyoruz” dedi.
traktas-kavacik-mahallesi-sakinlerine-soracak
Taş Ocakları nedeniyle toz altında kalan ve bazı evlerde çatlak ve yarıkların oluştuğu Kavacık Mahallesi yeni bir tehlike ile karı karşıya.
HALKIN KATILIM TOPLANTISI YAPILACAK AMA..
Traktaş Madencilik, Kavacık Mahallesi sınırları içinde bulunan Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi’nde kapasite artırımına gitmek için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvuruda bulundu. Başvuruyu değerlendiren Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Halkın Katılım Toplantısı’nın 22 Aralık Perşembe günü yapılacağını duyursa da, toplantının nerede ve ne zaman yapılacağına dair bir bilgi paylaşmadı. Toplantı için yer ve saatin açıklanmaması, Halkın Katılım Toplantısı halktan kaçırılarak mı yapılmak isteniyor sorusunu da akıllara getirdi.
traktas-kavacik-mahallesi-sakinlerine-soracak1FİRMA YERLEŞİM ALANINA KADAR GELMEK İSTİYOR
Traktaş Madencilik tarafından hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası incelendiğinde, devlet arazilerinin özel firmalara nasıl peşkeş çekildiği de ortaya çıkıyor. Zira hazırlanan başvurusu dosyasına göre Kavacık Mahallesi’nin önemli bir bölümü ile bölgedeki sit alanın bir kısmı ruhsat sahası içinde yer alıyor. Bu durum Traktaş Madenciliğe ilerleyen dönemde faaliyetlerini sürdürebilmek için mahalle yerleşim alanına kadar ilerleme imkânı tanıyor. İlk etapta faaliyet alanını 2 katına çıkarmayı hesaplayan Traktaş Madencilik, 22 Aralık Perşembe günü yapılacak Halkın Katılım Toplantısı’ndan kendi adına olumu bir sonuç çıkarırsa ocak ile mahalle yerleşim alanı arasındaki mesafe 250 metreye kadar inmiş olacak.
MUHTAR ÇENGELLİ: HABERİMİZ YOK
Kavacık Mahalle Muhtarı Osman Çengelli Traktaş Madenciliğin kapasite artırımı ile ilgili muhtarlığa ulaşmış bir yazının olmadığını söyledi. Taş Ocaklarını defalarca şikâyet etmelerine karşı bir sonuç alamadıklarını söyleyen Muhtar Çengelli, “Saray Belediyesi bu ocaklara zamanında izin verdi ve iş bu noktaya geldi. Mahallemiz toz altına kaldı, bazı evlerde çatlak ve yarıklar var. Mahallemizin güzelliğini, yeşilini ve ormanlarını yok ettiler.
traktas-kavacik-mahallesi-sakinlerine-soracak2BU FİRMALARLA BAŞ EDECEK GÜCÜMÜZ YOK!
Bu ocakların yerleşim alanına bu kadar yaklaşması tehlikeye davetiye çıkarmaktır. Yarın bugün vatandaşın evi yıkılır, Allah göstermesin can ve mal kaybı yaşanırsa bunun hesabını kim verebilir? 100 haneli küçük bir mahalleyiz, bu firmalarla baş edebilecek gücümüz yok. Bu konuda belediyelerin, STK’ların ve çevre derneklerinin daha güçlü desteğine ihtiyacımız var. Mahalleli olarak yaşayarak gördük ki bu ocakları bize hiçbir yararı yok. Aksine çok büyük zararları var. Bu nedenle ocaklara karşıyız. Mahallemizde yapılacak bir toplantıda da bunu ifade ederiz” dedi.
AKÇANSANA GEÇİT VERİLMEMİŞTİ
Geçtiğimiz yıl Haziran ayında Kavacık Mahallesi’nde Akçansa Çimento’nun ‘Kalker Ocakları ve Kırma Eleme Tesisi Kapasite Artırımı ve İlave Yıkama’ talebini görüşmek üzere Halkın Katılımı Toplantısı yapılmak istenmişti. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve Akçansa Firması’nın yetkililerini toplantının yapılacağı kahvehaneye sokmayan mahalleliler ve yaşam savunucuları, ‘Bu daha başlangıç mücadeleye devam’, ‘Sermaye defol bu memleket bizim’ sloganlarıyla, Kavacık Mahallesi’ni yok etme girişimini engellemişlerdi.

Haber: Alper Karahan

Saray Haber