Yemekte Porçini mi alırsınız yoksa taş mı?

Yemekte Porçini mi alırsınız yoksa taş mı?
Yayınlama: 06.11.2017
A+
A-

Halk arasında ayı mantarı olarak da bilinen Porçini (Bolet) Mantarı, Istrancaların Orman köylerinde yaşayanların en büyük gelir kaynağı. Sonbahar aylarında Istranca Ormanlarında 500 bin tondan fazla toplanan Porçini bölgeye adeta bereket dağıtıyor. 10 Milyon TL değerinde satış kapasitesi olan Porçini Mantarı Istrancalarda yaşamı tehdit eden tüm taş ocaklarına katbekat bedel.

Istrancalarda doğal yaşamı tehdit eden taş ve maden ocakları, RES’ler ve santraller için kesilen ağaçlardan çıkan odunun kilosu 20 kuruş, Istrancalar’dan toplanan Poçini mantarının kilosu 20 TL.
20 GÜNDE 10 MİLYON TL
İlkbahar ve sonbaharda ortaya çıkan Porçini mantarı 500 bin tonluk yetişme kapasitesi ile Istranca ormanlarında 20 gün içinde 10 Milyon TL değerinde potansiyele erişip servet dağıtıyor. Bölge halkı, köylüler kadınlar ve çocuklar mantar toplama seferberliğinde. Başta Saray, Vize, Demirköy ve Çatalca civarı ormanlarda toplanan Poçini mantarını, işleyici firmaların aracıları vatandaşlardan kilosunu 15- 20 TL arası bir fiyattan satın alıyorlar. İşleyici firmalar ise Porçini Mantarını 40 TL’den piyasaya sunuyor.
ISTRANCA ORMANLARI BÜYÜK POTANSİYELE SAHİP
Istranca ormanların biyolojik zenginliğin sadece bir kolu olan mantarlar. Istrancalarda ki yüzlerce mantar çeşidinden sadece birsi olan Porçini mantarı başlı başına bir hazine. Türkiye denizlerinde avlanan tüm balık miktarı 500 bin tona eş değer. Porçini mantarı ise sadece Istranca Ormanlarında 20 günde 500 bin tondan fazla toplanıyor. Bu karşılaştırma bile taş ve maden ocakları, RES’ler, termik ve nükleer santrallerin tehdidi altında olan Istranca Ormanlarının doğal potansiyelini ortaya koyuyor.
BAKANLIK BU ZENGİNLİĞE SAHİP ÇIKMIYOR
Istranca Ormanlarının bu zenginliğine Orman ve Su İşleri Bakanlığı yeteri kadar el atmış durumda değil. Bakanlığın öncelikle Istrancalarda mantar üreme alanlarını belirlenmesi ve belirlenen mantar alanlarında ağaç kesme faaliyetlerine sınırlama getirmesi ve belirlenen alanlarda daha verimli mantarların yetişmesi için ıslah çalışması yapması gerektiğini açıklayan Dayko Vakfı, Istrancalarda ki Orman İşletme Müdürlüklerine acilen Odun Dışı Hizmetler Şeflikleri açılması için dilekçeyle başvuruda bulundu.
BÖLGE HALKI BİLGİLENDİRİLMELİ
Istranca Ormanlarındaki Mantar çeşitliliği ve mantar toplama teknikleri hakkında bölge halkının bilgilendirilmesi gerektiğini de ifade eden Dayko yetkilileri, özellikle mantarın koparılarak toplanması durumunda o noktada ancak dört yıl sonra mantar çıktığını bilgisini paylaştılar. Dayko yetkilileri bu nedenle orman köylülerine ve yerel vatandaşlara mantarların toplanması konusu ile ilgili eğitimler verilmesi için Orman Genel Müdürlüğüne çağrıda bulundular.

 

Saray Haber