Halkımız arasında yaz günlerinin başlangıcı olarak kabul edilen “Hıdırellez” her yıl 06 Mayıs günü yurt çapında kutlanmaktadır. Dünya tarihinin en eski ve mevsimlik bayramlarından olan Hıdrellez’in doğanın canlanması ve tekrar yaşamaya başlaması ile dünyanın neresinde olursa olsun insan yaşamında önemli bir yer tutmakta ve halkımızın insan ve doğa sevgisini, hoşgörü ve yardımlaşma duygularını pekiştirip tarihi, kültürel ve doğal değerlerimize sahip çıkmalarına yardımcı olmaktır. Özellikle gençlerimiz ve çocuklarımızda Hıdrellez günü ve gelenekleri hakkında bilinç oluşturulmasını sağlamak amacıyla “Hıdrellez” gününün geleneksel yapısı çerçevesinde doğal kültürel ortamında kutlanması amaç edinmiştir.
Çukuryurt’ta bu yıl da Hıdırellez Çukuryurt Muhtarlığı ve Saray Belediyesi’nin ortak çalışması ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile 112. kez kutlanacak. Çukuryurt’ta ilk yaygın Hıdırellez Kutlaması 1943 yılında Muhtar İsmail Bilgin’in girişimiyle yapılmış ve bu etkinliğe Saray’ın ileri gelenleri de yoğun bir biçimde katılmıştır. Çukuryurt Merkezde yapılacak etkinlikte ateş yakılacak, müzik şöleni yapılıp, kimi yiyecekler ikram edilip, çocukların da eğlenmesi için çeşitli etkinlikler yapılacak. Saray ve Tekirdağ Belediye Başkanlarının da katılacağı etkinliğine Çukuryurt muhtarlığı ev sahipliği yapacak. Yüzlerce kişinin katılacağı öngörülüyor.
Kimilerimiz için ilkbaharın en heyecan verici kısmı geldi! Hıdırellez’den söz ediyoruz. Hıdırellez ya da Hıdrellez Anadolu ve Balkanlar’da, Orta Asya ve Orta Doğu’da kış mevsiminin bitiminin kutlandığı bayramlardan biri. Her yıl eğlenceli etkinliklerle kutlanan ve bizlere dileklerimizi, umut etmeyi hatırlatan bu özel günün, 2017 yılında UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne alındığını da belirtelim.
Hıdırellez Nedir?
Hıdırellez geleneği kültürümüzde oldukça önemli bir yere sahiptir. Hem İslam hem de Türk inançları için büyük önemi olan Hıdırellez kültürümüzde yüzlerce yıldır devam etmekte ve halen kutlanmaktadır. Önemli bir gün olarak kabul edilen Hıdırellez gecesinin şans, bereket ve sağlık getirdiğine inanılır.
Hıdırellez’in Hikâyesi
İslam inancında Hıdırellez, iki büyük peygamber olan Hızır ve İlyas’ın buluşmasının kutlandığı bir bayramdır. Buna göre Hızır Peygamber, bengi su içerek ölümsüz olmuş ve İlyas Peygamber de yüksek bir mevkide tanrıya hizmet etmek için cennete yükseltilmiştir. Her yılın 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gecesi, Hızır ve İlyas peygamberlerin yeryüzünde buluşarak insanlara yardım ettiklerine inanılır. Hızır özellikle baharda insanların arasında gezinerek bolluk ve sağlık dağıtan, başı sıkışanlara yardım eden bir peygamberdir. Genel olarak kabul edilen düşünce Hızır’ın bir isim değil lakap olduğu yönündedir. Farklı kaynaklarda adı ve soyu hakkında çeşitli fikirler öne sürülür, kimileri Hızır ile İlyas peygamberin aynı kişi olduklarını iddia eder. Halkın Hızır inancı, onun ölümsüz olduğu ve her baharda doğanın uyanmasını sağladığı şeklindedir. Dolayısıyla Hızır, baharla vücut bulan yaşamın tazelenmesini simgeler.
Daha önce de belirttiğimiz gibi, kültürümüzde Hıdırellez’in önemli bir yeri vardır. Hıdırellez gecesi, halk tarafından önemli bir gün olarak kabul edilir ve bu günün şans, bereket ve sağlık getirdiğine inanılır. İnanca göre 5 Mayıs gecesi Hızır ve İlyas peygamberler yeryüzünde buluşarak insanlara sağlık, şifa, bereket dağıtacak ve dilekleri her ne ise onlara verecektir.
Hıdırellez’in öne çıkan ritüelleri
Bu ritüellerin en önemlileri, ateş yakmak ve dilek dilemektir.
Hıdırellez ateşi, genellikle bir meydan veya parkta yakılır ve insanlar etrafında toplanarak dans eder, şarkılar söyler ve ateşin üzerinden atlarlar. Ateş yakma ritüeli, inanışa göre kötülükleri kovar ve şans getirir.
Hıdırellez gecesi ayrıca dilek dileme gecesidir. İnanışa göre, bu gecede yapılan dualar ve dilekler, Hızır ve İlyas tarafından duyulur ve gerçekleşir. Bu nedenle, insanlar dileklerini yazarak ya da söyleyerek Hıdırellez ateşinin etrafında dönerler.
Hıdırellez sadece ağaç yapraklarını yeşillendirmekle kalmaz, aynı zamanda insanların yüreğindeki umudu yeşertir.