​Kadına düşman iki ülke: Afganistan ve İran

​Kadına düşman iki ülke: Afganistan ve İran
Yayınlama: 05.09.2023
Düzenleme: 05.09.2023 09:24
A+
A-

Dünyanın gündeminden düşmeyen bazı ülkeler hakkında haber tekrarı yapmak şart oluyor. Bu tür ülkeleri gördükçe insan ister istemez kendi ülkesi için endişe duymaya başlıyor. Afganistan’ın kendi halkı için uygulamış olduğu yönetim şekli inanılır gibi değil. Ülkemizin bu şekilde yönetilmesini hiç bir zaman istemem. Amerika Birleşik Devletleri ile Taliban arasında mahkum takası yapıldı. ABD, Taliban’ın elinde tutuklu bulunan bir vatandaşına karşılık Guantanamo hapishanesinde tutulan üst düzey bir Taliban yetkilisini ülkesine gönderdi. Taliban’ın dış işleri bakanı Emirhan Muttaki, Hacı Beşir Nurzey’in serbest bırakılması karşılığında ABD vatandaşı Mark Frerichs’in teslim edildiğini kaydetti. Nurzey, 2005 yılında ABD’ye 50 milyon dolar değerinde uyuşturucuyu sokmakla suçlanarak yakalanmıştı. ABD’li Mark Frerichs ise Ocak 2020’de esir alınmıştı.

Avrupa Birliği Afganistan Özel Yardımcısı Raffaella Lodice’nin Kabil’e yaptığı ziyaret sırasında Rumen diplomatı ağırlarken Taliban’ın İçişleri Bakanı Siracuddin Hakkani ülkelerine gelen yabancı kadın konuklarının yüzlerine bakmadan görüşüyorlar. Üstelik bu kişi FBI’nın arananlar listesinde. 2021 yılının Temmuz ayında yönetimi ele geçiren doğrusu Amerika’nın yönetimi terk edip gittiği Afganistan’da Taliban kadınlar için hayatı zindana çevirmiş durumda. Afganistan’da kadınların eğitim ve çalışma hakları ellerinden alınmış adeta evlere kapatılmış durumda. Taliban örgütü halka açık infaz uygulamalarına devam etmektedir. Kandahar’da hırsızlık suçundan hüküm giyen 4 kişinin elleri büyük bir stadyumda tribünleri dolduran kalabalığın önünde kesildi. Diğer suçlardan hüküm giymiş kişilere de kırbaçlama cezası uygulandı. Taliban verilen idam cezalarını da tribünleri dolduran halkın karşısında infaz ediyor. İnsanlık suçu işleniyor.

Afganistan’da tam yirmi yıl sonra Ağustos 2021’de (daha doğrusu ABD) bıraktığı iktidarı ele geçiren Taliban örgütü, yönetimleri sırasında kadınların daha iyi bir yaşama kavuştuklarını iddia etti. Şaka gibi, her gün gerek görsel ve basılı medyada gördüğümüz fotoğraflar bunu doğrulamıyor. Taliban’ın lideri Hibetullah Ahundzade “kadınların yaşamının iyileştirilmesi için gerekli adımlar atıldı. Kadınların özgür ve onurlu bir insan olarak statüsü yeniden tesis edildi. Onlara şeriat kurallarına göre konforlu ve müreffeh bir yaşam sunduk” dedi. Buna inanmak veya inanmamak kişiler arasında değişir. “Şeriat kurallarına göre konforlu” bir yaşam sunduk derken aslında konforu olmayan bir hayat sunduklarını söylemektedir.

Bir insanı işlediği suçtan dolayı büyük halk kitlesinin önünde vinçler yardımıyla boynuna ip geçirip idam etmek yani canını almak ne kadar kolay, oysa suç işleyen kişilerin ceza evlerine konularak cezalarını çekmeleri gerekir. İslam dininde bir insanı idam etmek yani öldürmek var mıdır? Bu durumda idam olayını gerçekleştiren ülke ve yetkililer hem dinen hem kanunen cinayet işlemiş olmuyor mu? Dr. Serap Yazar, Afganistan’da gerçekleşen bir olayı Twitter’daki sayfasında paylaşarak videonun altına “Saç tıraşı olduğu için maruz kaldığı muameleden dolayı gencin gözlerinin içindeki sessiz çığlığa bakın” demiş. İnanın ki bende videoyu izlerken içimden geçenleri kağıda dökmem mümkün değil. Bu kadar geri zekalı bir millet olduğunu düşünmek bile istemiyorum. Bir insan saç tıraşı olduğu için halkın içinde aşağılanıp dövülürken onu izleyen diğer ahmaklar gülüyor. Belki bir başka zaman kendisi de aynı muameleye maruz kalacak. Her geçen gün Afganistan’ın dünya ülkeleri ile arasında ki bağlantıyı kestiğini, tamamıyla içine kapandığını insanların zor şartlar altında yaşamlarını sürdürmeye çalıştıklarını görmekteyiz. İslami zorbalık bir an önce kaldırılsın.

İran’ın da Afganistan’dan ayıracak yeri yok. İran’da İrşad Devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Mahsa Emini’nin ölümünü haberleştiren iki gazetecinin yargılanmasına başlandı. Ham Mihan Gazetesinde Elahe Muhammedi ve Şark Gazetesinde çalışan Nilüfer Hamedi devlete karşı propaganda ve ulusal güvenliği tehlikeye atacak komplo kurma suçlarından yargılanıyor. Suçlu bulunmaları halinde gazeteciler idam edilebilir. Nedir bu gazetecilerin çektikleri? Yazsan olmuyor yazmazsan yine olmuyor. Gazetecinin işi haber yapmak. Haber yaparken seçici olamaz ki. 

Saray Haber