Saray sandık başına gidiyor

Saray sandık başına gidiyor
Yayınlama: 12.05.2023
A+
A-

Saraylı yurttaşlar Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için 14 Mayıs Pazar günü sandık başına gidecek. Saray’da 40 bin 138 seçmen 08.00-17.00 saatleri arasında, 1’i gezici sandık olmak üzere 122 sandıkta oy kullanacak

14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri, Türkiye tarihinin en önemli seçimlerinden biri olacak.
TEKİRDAĞ’DA 857 BİN 250 SEÇMEN OY KULLANACAK
Pazar günü gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanı ve 28’inci Dönem Milletvekilliği Genel Seçimlerinde Türkiye genelinde 60 milyon 697 bin 843 seçmen, 191 bin 884 sandıkta oy kullanacak. Tekirdağ’da 2 bin 487 sandıkta 857 bin 250 seçmen, Saray’da ise 1’i gezici sandık olmak üzere 122 sandıkta 40 bin 138 seçmen sandığa gidip iradesini yansıtacak.
CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK
YSK kararına göre 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak olan cumhurbaşkanı seçimi ve 28. dönem milletvekili genel seçiminde dört cumhurbaşkanı adayı yarışacak. Seçmenler, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu, Recep Tayyip Erdoğan ve Sinan Oğan için oy kullanacak.
2023 SEÇİMİNE KATILAN PARTİLER VE İTTİFAKLAR HANGİLERİ?
2023 milletvekili genel seçimlere girecek bazı siyasi partiler, “Millet”, “Cumhur”, “Sosyalist Güç Birliği”, “Ata” ve “Emek ve Özgürlük” ittifakları adı altında 5 ayrı ittifakla seçime girme kararı aldı.
Bu kapsamda, AK Parti, MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi, “Cumhur İttifakı” adıyla seçime katılıyor. İttifaka mensup 4 parti kendi logosuyla seçime girecek. Ancak Cumhur İttifakı’na destek veren DSP ve HÜDA PAR’ın adayları, seçimde AK Parti listelerinde yer aldı. Bu iki parti oy pusulasında yer almayacak. Cumhur İttifakının Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’dır.
“Millet İttifakı”nı, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) ve Demokrat Parti oluşturdu. İttifak içindeki Demokrat Parti, DEVA, Gelecek Partisi ve Saadet Partisinin milletvekili adayları, CHP listelerinde yer buldu. Bu nedenle 4 parti YSK’ya geçici milletvekili aday listesi sunmadı. Milletvekili aday listesi vermeyenlerin oy pusulasından çıkarılacak olması nedeniyle, Millet İttifakı içinde yalnızca CHP ve İYİ Parti’nin logoları yer alacak. Millet İttifakının Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’dur.
Türkiye Komünist Partisi (TKP), SOL Parti, Türkiye Komünist Hareketi (TKH) ve Devrim Hareketi seçime “Sosyalist Güç Birliği” ittifakı adı altına katılacak. Cumhurbaşkanı adayı çıkarmayan Sosyalist Güç Birliği, Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleme kararı aldı.
Yeşil Sol Parti ile Türkiye İşçi Partisi (TİP) “Emek ve Özgürlük İttifakı” adıyla seçime katılma kararı aldı. Emek ve Özgürlük İttifakı aday çıkarmayıp cumhurbaşkanı adayı olarak Kemal Kılıçdaroğlu’nu desteklemekte.
Zafer Partisi ile Adalet Partisi ise ATA İttifakı’nı oluşturdu. ATA İttifakının Cumhurbaşkanı adayı ise Sinan Oğan.
İKİ PUSULA TEK ZARF
Seçmene Cumhurbaşkanlığı seçimi ve milletvekili seçimi için iki ayrı pusula verilecek. Cumhurbaşkanlığı seçimi oy pusulasında adayların isimleri ve fotoğrafları yer alacak. Milletvekili seçimi oy pusulasında ise ittifak yapan partiler ve seçime bağımsız giren partilerin amblemleri, isimleri ve bağımsız milletvekili adayları olacak.
İLDE SEÇİME GİREN PARTİ SAYISINA GÖRE PUSULANIN BOYUTU DEĞİŞECEK
Oy pusulaları her il için o ildeki seçime katılan parti ve adaya göre basılıyor. Dolayısıyla pusulanın uzunluğu da her il için farklılık gösteriyor. Basımı tamamlanan pusulalar 14 Mayıs sabahına kadar özenle korunuyor.
PUSULA YIRTILIRSA YA DA ÜZERİNDE YAZI OLURSA OY GEÇERSİZ SAYILACAK
Seçmeni uzun bir oy pusulası ile “tercih” ya da “evet” mührü bekliyor olacak.
Oy kullanırken yanlışlık yaptığını söyleyene yeni pusula verilmeyecek.Oy pusulalarında yırtık olması durumunda o oy geçersiz sayılacak. Bu yüzden uzun oy pusulasının dikkatli katlanması önemli. Mühür dışında, pusulanın herhangi bir yerinde imza, işaret ya da yazı varsa yine oy iptal olacak. Zarfın içinden oy pusulası dışında bir şey çıkarsa kullanılan oy geçersiz olarak kaydedilecek.
OYLARIN SAYIM VE DÖKÜMÜ AÇIK OLARAK YAPILACAK
Saatler 17.00’yi gösterdiğinde oy kullanma işlemi tüm yurtta tamamlanacak. Sonrasında kullanılan oyların sayım ve dökümü açık olarak yapılacak.Oy zarfları ile oy kullanan seçmen imzası sayısı karşılaştırılacak, geçersiz zarflar ayrılarak tutanağa geçirilecek, fazla zarf çıkarsa miktar kadar rastgele çekilen oy zarfları yakılarak imha edilecek.Sandık başkanının boş ve yazısız cetveli herkese göstermesi ile ara vermeden ve duraksız ilerleyecek sayım işlemi başlayacak. İtiraz olsa dahi sayım durmayacak.
MÜŞAHİTLER İLE BÖLGEDE KAYITLI SEÇMENLER SAYIM İŞLEMLERİNİ İZLEYEBİLECEK
Bir sandık üyesi zarfları vermek, iki üye oyları cetvele işlemek, bir üye de zarfları korumak ile görevli olacak. Bu sırada siyasi parti ve bağımsız adayların müşahitleri ile sandık bölgesinde kayıtlı tüm seçmen işlemleri izleyebilecek. Sayım ve döküm işlemi tamamlanınca tüm belgeler seçim torbasına konulup ağzı bağlanarak ilçe seçim kurulu mührü basılacak. Hazırlanan seçim torbası ve mühür, sandık kurulu başkanı ve en az 2 üye ile hızlıca ilçe seçim kurulu başkanına teslim edilecek. İlçe seçim kurulları sandık sonuç tutanaklarının birleştirilmesi işlemlerini siyasi parti temsilcileri ve müşahitlerin huzurunda yapacak. Tüm tutanaklar birleştirilerek il seçim kuruluna gönderilecek.
KİMLER OY KULLANABİLİR?
Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir.
SEÇİMDE KİMLER OY KULLANAMAZ?
18 yaşı doldurmayan kişiler,
Mahkeme kararı ile kesinleştirilmiş şekilde kısıtı buluna kişiler,
Silah altındaki kıta çavuşları, onbaşı ve erleri oy kullanması yasaktır. Bazı durumlarda çeşitli nedenlerle izin alıp evinde olan silah altındaki kişiler de oy kullanamaz.
Asker olmak için askeri okullarda eğitim alan öğrenciler,
Ceza infaz kurumlarında bulunan hüküm giymiş kişiler de oy kullanamaz
NASIL OY KULLANILIR?
Sandığa gitmeden önce nerede oy kullanacağınızı öğrenin.
Üzerinde T.C. kimlik numarası olan kimlik belgenizi yanınızda bulundurun.
Cep telefonuyla kabine girmeyin.
Oy pusulasına mühür dışında işaret koymayın.
Pusulalarınızı tek zarfa koyun.
Oy kullandıktan sona imza atmayı unutmayın.
SEÇİM YASAKLARI SAAT KAÇTA BİTECEK?
YSK tarafından yürürlüğe koyulan yasaklara göre saat 18.00’e kadar sesli veya görüntülü hiçbir basın yayın organından seçim sonuçlarına ilişkin tahmin ve yorum haberi yapılamayacak. Saat 18.00 ile 21.00 arasında ise YSK tarafından seçime ilişkin verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek. Saat 21.00’den sonra ise bütün yayınlar serbest olacak, YSK bu saati daha erkene alabilecek.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Saray Haber