Saraylı çiftçiler: “Allah verdi hükümet aldı”

Saraylı çiftçiler: “Allah verdi hükümet aldı”
Yayınlama: 15.07.2017
A+
A-

Buğday hasadı tüm Türkiye’de olduğu gibi Saray’da da gerçekleşti ve bölgemizde buğday veriminin yüksek olmasıyla çiftçinin yüzü güldü. Fakat çiftçilerin sevinci uzun sürmedi. 1TL’nin üzerinde buğday alım fiyatı beklentisi olan çiftçi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in “2017 yılı için Anadolu ekmeklik kırmızı sert buğdayın alım fiyatı, ton başına 940 lira olarak belirlenmiştir. Açıklanan fiyatlara, kaliteye göre yüzde 5’e kadar da ilave artış uygulanacaktır.” açıklamasıyla beklentisi boşa çıktı. Toprak Mahsulleri Ofisine hasadını dökmeye gelen Saraylı çiftçiler, mazottan gübreye ekmek fiyatından vergilendirmeye kadar her şeyin artış gösterdiğine dikkat çekerek buğdaydaki artışa tepki gösterdi.

BUĞDAY ALIM FİYATI AÇIKLANDI
Çiftçinin hasadı bayramı olarak bilinse de pahalılaşan yaşam koşullarında asgari ücretle geçim mücadelesi veren işçiler kadar çiftçiler de zor yıllar geçiriyor. Bu yıl buğdayda verimin ve kalitenin yüksek olmasıyla umutlanan ve uzun zaman sonra buğday hasadında yüzü gülen çiftçinin sevinci kursağında kaldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Gözlü Tarım İşletmesinde düzenlenen 67. Geleneksel Hasat Bayramı’nda yaptığı konuşmada “2017 yılı için Anadolu ekmeklik kırmızı sert buğdayın alım fiyatı, ton başına 940 lira olarak belirlenmiştir.” İfadelerini kullandı. Fiyat beklentisi 1TL’nin üzerinde olan çiftçi fiyattan memnun kalmadı.
SARAYLI ÇİFTÇİLER TEPKİ GÖSTERDİ
Buğday alım fiyatının açıklanmasıyla birlikte Saray Toprak Mahsulleri Ofisinin yolunu tuttuk ve Saraylı çiftçilere açıklanan buğday alım fiyatı hakkındaki görüşlerini sorduk. Çiftçiler, bir dert yan bin ah işit misali yaşadıkları zorlukları da dile getirerek buğday alım fiyatının beklentilerin çok altında açıklandığını dile getirdiler.
“ÇİFTÇİYE HAKSIZLIK YAPILIYOR”
Hasadını Toprak Mahsulleri Ofisine getiren Saraylı çiftçiler “Fiyat beklentimizin altında. 1TL’den aşağı bir fiyat iyi olmadı. Geçtiğimiz yıl 910 kuruşa buğdayımızı döktük ve verimine kalitesine göre yine 940 kuruşu bulmuştu fiyatlar. Bu yıl da 940 kuruş olarak buğday alımı yapılacak. Prim yüzde beş olarak en fazla 10 kuruş artışı olur. Yani buğday alım fiyatında artış yapılmamış gibi bir durum var. Mazot, gübre, tohum parası artıyor ama buğday fiyatında neredeyse hiç artış yok. Vergiler artıyor, ekmekte yüzde 25 artış oldu. Çiftçiye haksızlık yapılıyor.” ifadelerini kullandılar.

“ALLAH VERDİ HÜKÜMET ALDI”
Saraylı çiftçiler, bir dönümden ortalama 500 kilo kadar buğday verimi elde ettiklerini belirterek 700 kilo veya 1 ton buğday verimi elde ettik diyenlerin ise yalan söylediklerini belirttiler. Bu yıl verimin yüksek olduğunu ifade eden çiftçiler, “Buğday verimi düşük olsaydı açıklanan bu buğday alım fiyatı sonrasında birçok çiftçi borçları yüzünden traktörünü tarlasını satardı. Buğday veriminin bu yıl güzel olması sevindirdi ama fiyatın az açıklanmasıyla yine ucu ucuna bir hasat dönemi geçirdik. Allah verdi ama hükümet açıkladığı fiyatla beklentimizi karşılamadı.” dediler.

HABER: Ramazan FİŞEK

 

Saray Haber