TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen ve Resmi Gazete’de yayınlanarak yasalaşan sokak hayvanları yasasına karşı Saraylı hayvanseverler bir araya geldi. Atatürk Alanında basın açıklaması düzenleyen Saray Sokak Hayvanları Koruyucuları, “Biz hayvan severler bu kanunun geri çekilmesi için her türlü dayanışmayı sergileyip, Allah’ın sessiz kullarının sesi olmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundular
Saray Sokak Hayvanları Koruyucuları, Resmi Gazete’de yayınlanarak yasalaşan sokak hayvanları yasasını dün saat 19.00’da Atatürk Alanında düzenlediklerini basın açıklaması ile protesto etti.
1390 BELEDİYENİN SADECE 237’SİNİN HAYVAN BARINAĞI BULUNUYOR
Sokak Hayvanları Koruyucuları adına basın açıklamasını okuyan Nazan Çoban, şunları dile getirdi:
“Bir süredir Türkiye’nin gündemini meşgul eden sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik 17 maddeden oluşan kanun teklifi biz hayvan severlerin ve muhalefetin tüm karşı protestolarına rağmen maalesef 30 Temmuz 2024 tarihinde Mecliste oylanarak kabul edildi.
Bu 17 maddelik kanun teklifi ile mevcut 5199 sayılı kanunda yer alan, AL, TEDAVİ ET, KISIRLAŞTIR, YERİNE BIRAK uygulaması, AL, TEDAVİ ET, KISIRLAŞTIR, BARINAKLARDA TUT şeklinde değişmiş oldu.
Oysaki Türkiye’deki 1390 belediyenin sadece 237’sinin hayvan barınağı bulunuyor.
SOKAK HAYVANLARINA ÖTENAZİ YOLU AÇILDI
Kanun barınağı bulunmayan belediyelere 2028 yılına kadar barınaklarını yapmaları için süre tanıyor. Fakat sahipsiz sokak hayvanlarının toplanması için böyle bir süre vermiyor. Peki, bu durumda toplanan köpekler nereye konacak? İşte burada kabul edilen kanunun Sokak hayvanlarına ötenazi yolunu açan 5. maddesi devreye giriyor.
Bu beşinci maddenin içeriğini sizlere okumak istiyorum:
‘Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 9. maddesindeki “Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır.’
SOKAK HAYVANLARININ ÖLDÜRÜLMESİNİN KONUŞULDUĞU BİR TOPLUMDA TOPLUMSAL VİCDAN ÇÖKMEYE BAŞLAR
Peki, belediyelerin pek çoğunun, bunlara Saray Belediyesi de dahil olmak üzere, bir barınağı olmadığına göre bu hayvanlar nerede ve hangi şartlarda tutulacak? Eğer veteriner barındıracak yer olmadığı için sağlıklı hayvanları da uyutma kararı alırsa bunu kim denetleyecek? Üstelik bu yasa ile birlikte hayvanseverlerin üstlendiği Yerel Hayvan Koruma Gönüllülüğü görevi de kaldırılmış oluyor.
Sokak hayvanlarının öldürülmesinin konuşulduğu, yasalaştırıldığı ve buna razı gelindiği bir toplumda toplumsal vicdan da çökmeye başlar. Bu yaşanırsa geri dönüşü olmayan ve normalleştirilmiş bir şiddet eğilimine dönüşür. Buna şahit olarak büyüyen çocuklarımıza tüm canlıların yaşam hakkına saygı duymayı nasıl öğreteceğiz?
Buradan bütün Belediye Başkanları ve Komisyonlarda görev alacak olan veterinerlere seslenmek istiyorum. Uyutma kararı belediyelerden alındı. İçinde belediyenin veterinerinin de bulunduğu İl, İlçe tarım veterinerleri, Valilik ve Kaymakamlık yetkililerinden oluşan komisyonlara devredildi. Ama uygulamayı yapacak olan belediye bünyesinde görev alan veteriner ve personel. Buda bütün eleştiri oklarının belediyelere yönelmesi demek. Umarım belediyeler tüm hayvan severlerin, görsel ve yazılı basının hatta dünya basınının yaptıkları uygulamaları takip edeceğinin bilincindedirler. Ayrıca bu komisyonlarda görev alacak veterinerler şunu bilmeli ki bizler, hayvan sever değil insan olmanın gereğini yapmak için uğraşıyor ve veterinerlerimizi bu vebalin altına girmekten kurtarmak için çaba sarf ediyoruz.
CAN ALMAK SADECE YARATANA MAHSUSTUR
Bütün kötülüklerin anası insanoğlunun kibridir. En büyük yanılgımız yeryüzündeki en üstün varlık olarak kendimizi görmemizdir. Unutmayın ki önce insan diye başlayan her söz altında kibir barındırır. Biz hayvan severler bu kanunun geri çekilmesi için her türlü dayanışmayı sergileyip, Allah’ın sessiz kullarının sesi olmaya devam edeceğiz. Can almak sadece yaratana mahsustur. Sokak hayvanları sahipsiz değildir. Hepimizin tek sahibi vardır o da yüce yaratandır.
Bu gün burada bizimle birlikte olup destek verdiğiniz için çok teşekkür ederiz. Birlikte daha güçlüyüz.”