Çorlu davasının 11’inci duruşması öncesi açıklama yapan avukatlar, “Savcılıktan istenilen bilgi, belge ve isimler TCDD tarafından gizlendi” dedi
Çorlu’da 25 kişinin yaşamını yitirdiği, 340 kişinin yaralandığı 8 Temmuz 2018’deki tren kazasına ilişkin açılan davanın 11’inci duruşması yarın görülecek. Demiryolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Hat Bakım ve Onarım Memuru Celaleddin Çabuk ile Köprüler Şefi Çetin Yıldırım, ‘taksirli ölüme ve yaralanmaya neden olmak suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.
BİR YILDIR İŞLEM YOK
Birgün Gazetesi’nin haberine göre; Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yarın görülecek dava öncesi faciada 9 yaşındaki oğlu Oğuz Arda Sel’i kaybeden Mısra Öz ile avukatları Selvi Yüzbaşıoğlu, Sevgi Evren ve Zübeyde Aslan açıklama yaptı. İstanbul Barosu’nun Galata’daki binasındaki açıklamada, facianın üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen hâlâ etkin bir yargılama sürecinin işletilmediği belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Davanın avukatları olarak verdiğimiz dilekçe ile yalnızca 4 sanığın yargılandığı dosyanın asli sorumlularını listeleyerek gerekirse TCDD makamlarında arama el koyma işlemi yapılarak sorumluların tespit edilmesi talebimizi mahkemeye sunduk. Bunun üzerine bu dilekçemiz savcılığa gönderilmiş ve listedekiler kişiler hakkın soruşturma yapılması istenmiştir. Listedeki kişiler hakkında Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı yaklaşık 1 yıl boyunca herhangi bir işlem yapmamıştır.”
İFADELERİ BİLE ALINMADI
Açıklamada faciada sorumluluğu olan herkesin yargılanana kadar hukuk mücadelesine devam edeceklerini belirten avukatlar, şöyle devam etti: “Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından TCDD’den istenilen bilgi, belge ve isimler TCDD tarafından gizlenmiştir. İstenilen delilleri vermeyen, kişiye karşı arama ve el koyma yoluna gidilmeden, eksik inceleme ile sonuca gidilmiştir. Yol bekçiliğini kaldırarak yolu denetimsiz bırakan kazaya neden olanlar Süleyman Karaman, Talat Aydın, Şükrü Kutlu, Ümit Ulvi Canik, Veysi Kurt ve İsa Apaydın’ındır. İfadeleri dahi alınmadan takipsizlik kararı verilmiştir. Ailelerin tüm açıklamalarındaki tek talepleri ‘Başka canlar yanmasın gerçekler sorumlular yargılansın’dır. Bizler üst düzey sorumluların yargılanması için bütün yasal yolları kullanacağız ve bu yargılamanın takipçisi olmaya devam edeceğiz.”
ADALETSİZLİKTEN YORULDUK
Açıklamanın ardından söz alan Mısra Öz ise “Çorlu Tren Katliamı dört yıldır ilerlemeyen bir dava içerisindeyiz” dedi. Öz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yargılamanın en üst düzey yetkililere kadar taşınması için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Bu bizim yıllardır verdiğimiz mücadele. Bu adaletsizlikten hepimiz çok yorulduk. Fakat üstü örtülmek istenen bir cinayet var. Bu devam ettikçe ülkemizde başka cinayetleri ve katliamları görmeye devam ediyoruz.” dedi.
9 KİŞİ İLK KEZ YARGILANIYOR
Faciaya ilişkin davada, bilirkişi raporunun ardından ek iddianame düzenlendi. Dört kişinin haricinde TCDD 1’inci Bölge Müdürlüğü’nde görevli 9 kamu görevlisi hakkında, 3 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Böylece davada yargılanacak sanık sayısı 13’e yükseldi. Ancak genel merkez yöneticileri için takipsizlik kararı verilmişti. Yarınki duruşmada, 9 kamu görevlisi hakkında açılan davanın mevcut dava ile birleştirilip birleştirilmemesine karar verilmesi bekleniyor.