Trakya Birlikten sahte gübre ve çimlenmeyen tohum uyarısı

Trakya Birlikten sahte gübre ve çimlenmeyen tohum uyarısı
Yayınlama: 07.03.2015
A+
A-

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Emre Yılmaz Saray Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifini ziyaret etti. Kooperatif Başkanı Mustafa Bilecen, Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Yeni, Yalçın Candan ve Kenan Malkoç ile görüşen Yılmaz, sahte ve taklit gübre ile çimlenmeyen tohumlara karşı ayçiçeği üreticisini uyardı.
trakya birlik
Saray Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi’ni ziyaret eden Trakya Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Emre Yılmaz ayçiçeği üreticisini sahte gübre ve çimlenmeyen tohumlara karşı uyardı.
SAHTE GÜBRELERE DİKKAT EDİN
Yağlı Tohumlar Kooperatifinde Başkanı Mustafa Bilecen ve Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Yeni, Yalçın Candan, Kenan Malkoç ile görüşen Yılmaz, ayçiçeğinde ekim döneminin yaklaşmasıyla birlikte piyasada sahte gübre, çimlenmeyen tohumların dolaşmaya başladığını söyledi.
KAR EDECEĞİM DİYE ZARARA UĞRAMAYIN
Üreticileri sahte gübre, çimlenmeyen tohumlara karşı dikkatli olmaya çağıran Yılmaz, “Nisan sonunda ayçiçeği ekimi başlayacak. Üreticilerimiz fiyat cazibesine aldanıp sahte gübre ve çimlenmeyen tohum almasınlar. Zamanı geçmiş olan çimlenmeyen tohumların kullanılması üretici açısından büyük kayıp olacaktır. 50 lira kar edeceğim diye alınan bu tohumlar üreticinin büyük zararlar yaşamasına neden olur. Gübre içinde aynı durum geçerli. Sahte gübreler hem kilogram açısından hem de toprağa ve ürüne verdiği zarar açısından üreticiyi zarar ettiriyor. Ayçiçeği üreticisini Yağlı Tohumlar gibi güvenilir kurumlardan, faturalı tohum ve gübre almaya davet ediyoruz. Yağlı Tohumlar Kooperatiflerimiz bugüne kadar olduğu bugünden sonra da tohum, gübre, ilaç ve yem satışlarında ortaklarını korumaya, kaliteli ve doğal ürünler satmaya devam edecektir” dedi.
“GÜBRE ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ”
Son olarak gübre alırken dikkat etmesi gereken hususlar hakkında bilgi veren Emre Yılmaz, şunları dile getirdi:
“Öncelikle gübreyi tanıdığınız bayiden alın. Bayiden sattığı ürünle ilgili ‘Lisans Belgesi, Tescil Belgesi, Ürününü Onaylı Etiket Örneğini, Üretici Firma ile yapılan Gübre Satış Sözleşmesi’nin olup olmadığını sorun. Gezginci olarak kamyon üzerinde gübre satanlardan gübre almayın. Piyasadaki muadillerine oranla dikkati çekecek ölçüde ucuz gübrelere itibar etmeyin. Etiket bilgileri Türkçe olmayan ve ambalajı açılmış veya bozulmuş olan gübreleri almayın. Sıvı gübrelerde etiket üzerinde üretim – son kullanma tarihleri ile lisans-tescil numaralarını mutlaka kontrol ediniz. Bakanlıkça onaylanmış etiket örneğini inceleyiniz. Gübre ambalajında üretici ve ithalatçının açık adresi, ayrıca bitki besin elementlerinin % oranlarının açık bir şekilde ifade edilmesi gerekmektedir. Bu bilgilerin net olarak ifade edilmediği gübreleri almayın. Aldığınız gübrenin mutlaka faturasını alın. Gübre alacağınız bayinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl / İlçe Müdürlüklerine kayıtlı olup olmadığını mutlaka öğreniniz. Piyasada satılan gübrelerle ilgili herhangi bir olumsuzluk gördüğünüzde mutlaka Gıda Tarım ve Hayvancılık İl  ve İlçe Müdürlüklerine haber veriniz.”

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Saray Haber