Verim düşük fiyat beklentisi yüksek

Verim düşük fiyat beklentisi yüksek
Yayınlama: 23.08.2016
A+
A-

Ayçiçeği hasadı son günlerde hız kazandı fakat Trakya Birlik hala fiyat açıklamasında bulunmadı. Konu hakkında görüşüne başvurduğumuz ayçiçeği üreticisi çiftçiler ise fiyat açıklamasının gecikmesinin üreticiyi mağdur edeceğini belirterek geçen yıla göre yüksek bir alım fiyatının açıklanması gerektiğini söylediler.

Ramazan FİŞEK – Saray Gazetesi

VERİM DÜŞÜK FİYAT BEKLENTİSİ YÜKSEK (2)TRAKYA BİRLİK ALIM FİYATINI AÇIKLAMADI

Trakya’nın sembolü haline gelmiş olan ayçiçeği, çiftçinin yüzünü güldürmüyor. Geçen yıla göre verimin düşük olduğu ayçiçeği hasadında Trakya Birlik’in de alım fiyatı açıklaması üreticiyi kara kara düşündürüyor. Ayçiçeği üretiminde yaşanan masraflar ve verimdeki düşüklük ile birlikte buğday ekimine yönelen çiftçiler, mazot, gübre, işçilik masraflarının giderlerini de göz önünde bulundurarak Trakya Birlik’in ayçiçeği alım fiyatını geçen yıla göre yüksek bir rakamda olması gerektiğini dişle getiriyor.

VERİM DÜŞÜK FİYAT BEKLENTİSİ YÜKSEK (3)“GEÇEN YIL VERİM DE YÜKSEKTİ”

Saray Yağlı Tohumlar Alım Satış Kooperatifi’ne gelerek ayçiçeği hasadını döken çiftçiler, konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İlk olarak bir zamanlar Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İl Genel Meclis Üyeliği görevinde de bulunmuş olan Yuvalı Mahallesinde İlhan Buyer konu hakkında bilgiler verdi. Buyer “Dönüm başına ortalama 180 kilo civarında verim alıyoruz. Ayçiçeği alım fiyatları daha açıklanmadı geçen yıl Bin 300TL ila Bin 500TL arasındaydı. Geçen yıl verim de yüksekti.” dedi.

“ÜRETİCİNİN ZARARINA OLUYOR”

Buyer açıklamalarını “Fiyatların açıklanmaması çiftçinin üreticinin zararına oluyor. Şu an Trakya Birlik bir fiyat açıklamış olsa tüccarlar da o fiyatın üzerinde ayçiçeği alımı yapacak. Şu anda duyduğumuz kadarıyla tüccarlar ayçiçeğini bin 520TL’den alıyor. Trakya Birlik’in bu yıl bin 750 TL fiyat açıklamasını bekliyoruz. Geçen yıla göre verim düşük durumda.” ifadeleriyle noktaladı.

“MAZOT FİYATLARI YÜKSEK”

Konu hakkında açıklamalarda bulunan bir diğer isim ise Çukuryurt Mahallesinden Sami Baykut oldu. Ayçiçeği üreticisi Çiftçi Baykut “Bizim topraklarımız zayıf, verimimiz düşük. Trakya Birlik ayçiçeği alım fiyatını açıklamadı. Bu fiyatı biz çiftçiler belirleyemeyiz. Ayçiçeğin ekiminde ve yetiştirilmesinde geçen sürece de bakılarak en azından mazot, gübre gibi konularda çiftçiye yardımcı olunmalı. Mazot fiyatının daha düşük olması ile ancak çiftçinin yükü hafifler ve refaha erer. Yoksa senelerdir ayçiçeği, buğday fiyatı açıklansa da çiftçinin yüzü gülmedi.” dedi.

“YAZ AYLARI KURAK GEÇTİ”

Konu hakkında görüşünü dile getiren bir diğer çiftçi ise Kurt Dere Mahallesi Muhtarı Ahmet Yeni oldu. Yeni “Yaz ayları kurak geçti ve beklenen yağmurlar da yağmadı. Ayçiçeği verimi geçtiğimi yıla göre düşük durumda. Bu sebeple fiyat beklentisi geçen sene açıklananın üzerinde. 130 ila 200 kilo olarak dekar başına verim değişiklik gösteriyor.” dedi.

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ETKİLİYOR”

Muhtar Yeni açıklamalarını “Çiftçiler buğdayın getirisi yüksek ise buğdaya ayçiçeğinin yüksek ise ayçiçeğine yöneliyor. Ayçiçeğinin üretiminde daha zahmetli ve daha çok masraf söz konusu. İklimin de etkisiyle birlikte geçtiğimiz yıllara göre yazlar daha kurak geçiyor. Bu ayçiçeğinin verimini düşürürken buğdayın verimini yükseltiyor. Bu sebeple ayçiçeğinin ekim alanında daralma söz konusu oluyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Saray Haber