Geldikleri gibi gittiler

Geldikleri gibi gittiler
Yayınlama: 22.12.2016
A+
A-

Traktaş Madencilik Şirketi Saray’ın Kavacık Mahallesinde bulunan ‘Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi’nin faaliyet alanını genişletmek için Halkın Katılım Toplantısı düzenlemek istedi. Taş Ocakları yüzünden evlerinde çatlakların oluştuğunu, evlerinin yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade eden Kavacık Mahallesi sakinleri, ‘Şirket defol köyümüz bizimdir’ sloganı eşliğinde, Traktaş ve Çevre Şehircilik Müdürlüğü yetkililerini mahalleye geldikleri gibi geriye gönderdiler.

geldikleri-gibi-gittiler-6DOĞASEVERLER VE MAHALLELİ BİRLİKTE DİRENDİ
Traktaş Madencilik şirketine ait Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi, Saray’ın Kavacık Mahallesi’nde bir süredir faaliyetlerini sürdürüyordu. Traktaş şirketi yetkilileri, dün saat 14.00’da Kavacık Mahallesinde bir toplantı gerçekleştirerek faaliyet alanını genişletme çalışmasını burada yaşayan vatandaşlara anlatmak istedi. Kavacık Mahallesi sakinleri toplantıya katılım göstermedi ve toplantının gerçekleşmesi planlanan kahvehane boş bırakıldı. Saray Doğayı Koruma Derneği, Doğal Yaşamı Koruma Vakfı ve CHP İlçe Yöneticileri’nin desteğini alan Kavacık Mahallesi sakinleri toplantının gerçekleşeceği kahvenin önünde toplanarak, toplantıya müsaade etmeyeceklerini açıkladılar. geldikleri-gibi-gittiler-4TRAKTAŞ YETKİLİLERİNE DOĞASEVER BARİKATI
Pankartlar asıp slogan atan doğaseverler ve Kavacık Mahalle sakinleri faaliyetini sürdüren Traktaş şirketine ait patlatmalı granit taş ocağına tepki gösterdi. Doğasını korumak istediğini ve taş ocağına karşı olduklarını dile getiren kitle, Traktaş şirketi yetkililerini toplantının gerçekleşmesi planlanan kahvehaneye sokmadı.
AÇIKLAMAYI KAVACIK MAHALLE MUHTARI YAPTI
Konuyla ilgili açıklamayı kitle adına Kavacık Mahalle Muhtarı Osman Çengelli gerçekleştirdi. Muhtar Çengelli “Değerli katılımcılar ve değerli basın mensupları, buraya biz mahalle halkına destek vermek için geldiğiniz için hepinize teşekkür eder saygılarımı sunarım. Bizler bu mahallenin insanlarıyız. Burası daha önce köydü. Burada atalarımız yaşadı bizlere emanet etti.” dedi.
geldikleri-gibi-gittiler-5“ORMANLARIMIZI SERMAYE PATRONLARINA TALAN ETTİRMEYİZ”
Muhtar Çengelli konuşmasını “Bu köy çok eski yerleşim alanı. Hala Bulgarlardan kalma evler var. Böyle tarihi bir yeri yok etmeye kimsenin gücü yetmez. Ormanlar sadece Orman Bakanlığı’nın değil. Maden daireleri kağıt üzerinden yerleri böyle sermayedarlara satıyor. Burada yaşayan insanları düşünmüyor. Biz köyümüzü yok ettirmeyeceğiz. Gerekirse köyümüzün direniş şehidi oluruz. Gene de bu topraklarımızı ve ormanlarımızı sermaye patronlarına talan ettirmeyiz. Biz Kavacık mahalle halkıyız.” diyerek noktaladı.
geldikleri-gibi-gittiler-3MAHALLE HALKI TAŞ OCAĞINA TEPKİLİ
Mahalle muhtarının konuşmasına alkışlarla destek veren Kavacık Mahallesi sakinleri, patlatmalı granit taş ocağı faaliyetleri sebebiyle evlerinin duvarlarında çatlaklar oluştuğunu dile getirdi. Taş ocağını istemediklerini dile getiren mahalle sakinleri, yaşadıkları doğayı korumak için mücadelelerinin süreceğini ifade ettiler.
geldikleri-gibi-gittiler-7TOPLANTI GERÇEKLEŞMEDİĞİNE DAİR TUTANAK TUTULDU
Traktaş şirketi yetkililerinin toplantıyı gerçekleştirmek için gelmesiyle birlikte, kitle sloganlarını yoğunlaştırdı ve Traktaş yetkililerinin toplantının gerçekleşmesi planlanan kahvehaneye girmesi engellendi. Olay yerine Jandarma ekipleri de gelirken, Traktaş şirketi yetkilileri ve Çevre Bakanlığı görevlileri toplantının gerçekleşmediğine dair tutanağı Jandarma koruması eşliğinde başka bir mekanda yazarak, imza altına aldılar. Firma ve Bakanlık yetkililerinin mahalleden ayrılmasının ardından Saray Doğayı Koruma Derneği yöneticisi avukatlar tarafından toplantının halkın yoğun tepkisi nedeniyle yapılamadığın ifade eden alternatif tutanak, siyasi parti temsilcileri, dernek yöneticileri ve mahalle muhtarı tarafından imzalandı.
MÜCADELE DEVAM EDECEK
Tutanağın Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderileceğini ifade eden Saray Doğayı Koruma Derneği Yetkilileri, yapılan eylemin başarıya ulaştığını belirterek, “Kavacık Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlarımız bugün ormanına, suyuna ve sağlığına sahip çıktığını göstermiştir. Bugünkü eylemimiz burada bitiyor ama mücadelemiz planlı ve kararlı bir şekilde devam edecek. Bugün buraya gelerek mahallesine sahip çıkan herkese teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştular.
SLOGANLARLA SONA ERDİ
Kavacık Halkı’nın protesto eylemi alkışlar ve sloganlar eşliğinde mücadele kararlılığı içinde sona erdi.
geldikleri-gibi-gittiler-1

HABER: Ramazan FİŞEK

 

Saray Haber