Kavacık’a yıkım kararı

Kavacık’a yıkım kararı
Yayınlama: 14.07.2017
A+
A-


Tekirdağ Valiliği Çevre Şehircilik Müdürlüğü skandal bir karara imza atarak, Kavacık Mahallesi’ndeki vatandaşların istememesine karşın Akçansa firmasına ait taş ocağının artırım talebini ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararı vererek kabul etti. 2015 yılında Akçansa Firması’nın talebiyle Çevre Şehircilik Müdürlüğü tarafından yapılmak istenen Halkın Katılım Toplantısını yaptırmayan Mahalle sakinleri, kendilerine sormadan alınan bu kararla yok sayılmış oldular. Kavacık Mahallesi’nde yaşayan vatandaşların istememesine, Halkın Katılımı Toplantısı’nın yapılamamasına karşın alınan kararı skandal olarak değerlendiren Saray Doğayı Koruma Derneği, Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararını yargıya taşımaya hazırlanıyor.

Tekirdağ Valiliği Çevre Şehircilik Müdürlüğü Kavacık Mahallesi sakinlerinin tepkilerine karşın Akçansa firmasına ait taş ocağının artırım talebini ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararı vererek kabul etti.
VALİLİKTEN SKANDAL KARAR: “ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ OLUMLU”
Çarşamba günü Tekirdağ Valiliği Çevre Şehircilik Müdürlüğü’nün web sayfasından yapılan duyuruda;  Tekirdağ İli Saray, İlçesi Kavacık Mahallesi Mevkiindeki Akçansa Çimento Sanayi Ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan Kalker Ocakları Ve Kırma Eleme Tesisi Kapasite Artırımı ve İlave Yıkama Ünitesi projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Bakanlığımızca ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ Kararı verilmiş olup; TEKİRDAĞ Valiliği(Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) tarafından kararın halka duyurulması gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu projeye ait Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer’i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması ve ÇED Yönetmeliği gereğince yatırımın başlangıç, inşaat dönemine ilişkin izleme raporlarının Bakanlığımıza, projede yapılacak Yönetmeliğe tabi değişikliklerin de Tekirdağ Valiliklerine (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) iletilmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.
MASA BAŞINDA KARAR VERDİLER
2015 yılında da artırım talebi için Tekirdağ Valiliği Çevre Şehircilik Müdürlüğü’ne başvuruda bulunan Akçansa, Kavacık Mahallesi sakinlerinin Halkın Katılımı Toplantısının yapılmasına izin vermeyince geri adım atmış ve süreci beklemeye almıştı. Bu yıl içerisinde yeniden artırım talebinde bulunan Akçansa, bu sefer Halkın Katılım Toplantısı’na gerek görülmeden Çevre Şehircilik Müdürlüğü’nden ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararını almayı başardı. Alınan bu skandal karar, halkın istememesine karşın, özel şirketlerin istedikleri kararları masa başarında alabildiklerini bir kez daha ortaya koydu.
“DİKEN ÜZERİNDE YAŞIYORUZ”
Akçansa halka rağmen artırım kararı ala dursun, Taş Ocakları nedeniyle evlerinde çatlak ve yarıklar oluşan vatandaşlar taş ocaklarına bir hayli tepkililer. Taş Ocaklarında gerçekleştirilen patlatmalar nedeniyle evinin çatlaklar içinde kaldığını söyleyen Şaban Öztürk, “90’lı yılları başından faaliyete başlayan taş ocaklarının olumsuz etkilerini yaşayarak görüyoruz. Benim evim de dahil olmak üzere bir çok evde çatlak ve yarıkları oluşmuş durumda. Hata bazı yarıklara insanın eli bile giriyor. Ne zaman yapılacağı belli olmayan patlatmalar yüzünden diken üzerinde yaşıyoruz. Her patlatmada deprem oluyormuş gibi sallanıyoruz. Hava karardıktan sonra bile patlatmalar yapılıyor. Patlatma sırasında ne yazık ki yeterince güvenlik önemli de alınmıyor. Bizler evlerimizin yıkılma tehdidi ile karşı karşıya iken, firmalar evlere daha fazla yaklaşma derdindeler” ifadelerini kullandı.
“TAŞ OCAKLARINI İSTEMİYORUZ!”
Taş Ocakları yüzünden korku içinde yaşadıklarını ifade eden Hidayet Kurt, “Evimizin bütün duvarlarında çatlaklar meydana geldi. Bu ocaklar evlerimize daha fazla yaklaşırlarsa can güvenliğimiz tehlikeye girecek. Bizler ocakların kapatılmasını beklerken, onlar kapasite artırımı peşindeler. Perşembe günü buraya geldiklerinde taş ocaklarını istemediğimizi kendilerine de ifade edeceğiz” dedi.
NE OLMUŞTU?
Tekirdağ Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Akçansa Madenciliğin başvurusu üzerine 2015 yılının Haziran ayında Kavacık Mahallesinde bulunan ‘Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi’nin faaliyet alanını genişletmek için Halkın Katılım Toplantısı düzenlemek istedi. Taş Ocakları yüzünden evlerinde çatlakların oluştuğunu, evlerinin yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade eden Kavacık Mahallesi sakinleri, ‘Bu daha başlangıç mücadeleye devam’, ‘Sermaye defol bu memleket bizim’ sloganlarıyla Kavacık Mahallesi’nden göndermişlerdi.
“ORMANLARIMIZI SERMAYE PATRONLARINA TALAN ETTİRMEYİZ”
Mahalle sakinlerinin tepkisi nedeniyle başka bir firmanın başvurusu üzerine yapılamayan Halkın Katılımı Toplantısı’nda konuşan Kavacık Mahalle Muhtarı Osman Çengelli şunları ifade etmişti:
“Bu köy çok eski yerleşim alanı. Hala Bulgarlardan kalma evler var. Böyle tarihi bir yeri yok etmeye kimsenin gücü yetmez. Ormanlar sadece Orman Bakanlığının değil. Maden daireleri kağıt üzerinden yerleri böyle sermayedarlara satıyor. Burada yaşayan insanları düşünmüyor. Biz köyümüzü yok ettirmeyeceğiz. Gerekirse köyümüzün direniş şehidi oluruz. Gene de bu topraklarımızı ve ormanlarımızı sermaye patronlarına talan ettirmeyiz. Biz Kavacık mahalle halkıyız.”

Saray Haber