Belediye’den Taş Ocağı’na itiraz

Belediye’den Taş Ocağı’na itiraz
Yayınlama: 25.08.2017
A+
A-


Saray Belediye Alevtaş Madencilik tarafından Güngörmez Ormanlarında 100 hektarlık alana yapılmak istenen Metagranodiyorit(Mıcır) Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi projesine itiraz etti. Tekirdağ Çevre Şehircilik Müdürlüğü’ne itiraz yazısını gönderen Saray Belediyesi, projenin hayata geçmesi durumda ormanların, su kaynaklarının ve bölge halkının yaşam kalitesine olumsuz sonuçlar doğuracağını belirtti.

Saray Belediyesi’nin Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderdiği itiraz yazısı şu şekilde:
“Saray İlçesi, Güngörmez Mahallesi, IR: 2008072248 nolu Ruhsat Alanında “Alevtaş Madencilik San ve Tic. Ltd. Şti” tarafından gerçekleştirilmesi planlanan “Metagranodiyorit Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi Projesi” hakkında ÇED Yönetmeliğinin 17. Maddesi gereğince Valilik tarafından “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verildiği Belediyemize bildirilmiştir.
PROJE ARKEOLOJİK SİT ALANINA YAKIN
Saray İlçesi Güngörmez Mahallesi, IR:200807248 Nolu Ruhsat Alanında “Alevtaş Madencilik San. ve Tic. Ltd. Şti.” tarafından gerçekleştirilmesi planlanan “Metagranodiyorit Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi Projesi” sahası Belediyemizin yetki sınırlarında bulunmaktadır.
Söz konusu saha, ilçemiz Güngörmez Mahallesi meskun alanına ve Güngörmez doğal ve arkeolojik sit alanına yakın mesafede bulunmakta olup 1/25.000 ölçekli çevre düzeni planında; orman, yer altı suyu besleme alanı hakim fonksiyonu olan bölgededir.
BÖLGE TURİZM ALANI
1/25.000 ölçekli Tekirdağ il çevre düzeni planı kararlarında Saray’ın 2023 yılı vizyonuna ulaşmak için belirlenen 3 temel amaçtan biri olan “eko-turizm ve günübirlik turizmin geliştirilmesi” ve bu kapsamda Bahçeköy ve Güngörmez orman köylerinin eko-turizm kapsamında değerlendirilmesi, doğa ve günübirlik turizmin ve ilçe genelinde agro-eko turizmin geliştirilmesi öngörülmektedir.
İlgi yazı konusu bölge, turizm faaliyetlerinin gelişmesi yönündeki plan kararlarının yanı sıra koruma alanları olarak tanımlanan orman ve özel önlem gerektiren alan olarak tanımlanan yeraltı suyu beslenme alanıdır.
BÖLGE HALKININ YAŞAM KALİTESİNİ OLUMSUZ ETKİLER
1/25.000 ölçekli Tekirdağ il çevre düzeni planı ve plan hükümleri doğrultusunda, bölgede gerek turizm faaliyetlerinin gelişmesi yönündeki plan kararları ve gerekse koruma alanları olarak tanımlanan, orman, sit alanlarına yakınlığı ile özel önlem gerektiren alan olarak tanımlanan yer altı suyu beslenme alanı olması ile meskun mahalle yakınlığı bölge halkının yaşam kalitesine olumsuz sonuçlar doğuracağından belirtilen bölgede ilgi yazı konusu proje itirazımızı sunar, gereğini bilgilerinize arz ederim.”

 

Saray Haber