“Istranca’yı taş ocağına çeviren yandaş iş adamlarınızdır”

“Istranca’yı taş ocağına çeviren yandaş iş adamlarınızdır”
Yayınlama: 22.07.2017
A+
A-

Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan TBMM Anayasa Komisyonunda yapmış olduğu konuşmayı kamuoyuyla paylaştı. Konuşmasında Istranca Dağlarında yaşanan katliama dikkat çeken Kayan, AKP’li komisyon üyelerine, “Istranca’yı taş ocağına çeviren yandaş iş adamlarınızdır” dedi.

SUÇLULUĞUNUZU ÖRTMEK İÇİN SUSTURMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ
TBMM Anayasa Komisyonunda konuşan Kayan şunları ifade etti:
“Benim bölgemde Ergene Nehri var. Ergene Nehri zehir akıtıyor ve zehir saçıyor. Ergene taştığı zaman can alıyor. Taşkınlıklar büyük maddi zararlar doğuruyor. Ergene zehir akıtıyor. Biz bunu görsel bir şekilde anlatamazsak, bu berbat durumu nasıl izah edeceğiz. Ergene’nin çamurunu, taşkın yaptığı zaman ekili alanlara verdiği zararı nasıl anlatacağız. Ergene’nin çamurunu, zehirli suyunu temizlemediğinizin suçluluğunu örtmek için susturmaya çalışıyorsunuz.
ISTRANCALARDA DOĞAL YAŞAM YOK EDİLİYOR
Istranca Dağları’nda ve Yıldız Dağları dediğimiz bu dağlarda taş ocakları açılıp taş alınıyor. Şirketin taş alımı bitince açtığı ocağı düzenleyip öyle bırakması gerekiyor. Ancak şirket gerekli düzenlemeleri yapmamak için açık tutma kurnazlıkları yapıyor. Ayda yılda bir kamyon taş alıyor ve doğal olarak bu açık kalmış oluyor. Yani doğal yaşam yok ediliyor. Istranca Dağları’nın bu hâlini görsel olmadan nasıl izah edeceğiz? Istranca’yı taş ocağına çeviren yandaş iş adamlarınızdır.
NÜKLEERİN TEHLİKELİ OLDUĞUNU ANLATMAK İÇİN GÖRSEL KULLANAMAYACAK MIYIZ?
Trakya da nükleer ve termik santraller kurulmak isteniyor. Biz nükleer santrallerin ne kadar tehlikeli olduğunu anlatmak için Çernobil faciasının görsellerini göstermeyecek miyiz? Kanser hastalığına yakalananlarını göstermeyecek miyiz? Göstermeyince bu durumu nasıl anlatacağız? Nasıl izah edeceğiz? Sigara paketlerinin üzerinde Sayın Başkan, görseller var. Neyi ifade ettiğini herkes biliyor. Bunu istediğiniz kadar söylemeye çalışın, bu görselin anlattığı kadar hiçbir şekilde anlatamazsınız. Sigara paketleriyle gelen, Genel Kurula giren arkadaşlarımızın ceplerini arayıp bunları da içeriye sokmayacak mısınız? Termik santraller dedim. Termik santrallerin doğa tahribatını, iklimi nasıl değiştirdiğini, baca gazlarının ve yüksek ısının havada zehirli gazlar oluşturduğunu, yağmurlarla yere düştüğü zaman bitkilere verdiği zararların fotoğraflarını göstermeden bu gerçekleri nasıl anlatacağız? Haksız yere darp edilmiş, yaralanmış, öldürülmüş kişilerin de yakınlarının ıstırabını, gördükleri zulmü anlatmanın başka yolu var mı?”

Saray Haber