Nanoteknoloji alanında önemli gelişme

Nanoteknoloji alanında önemli gelişme
Yayınlama: 14.03.2017
A+
A-


İstanbul Üniversitesi bünyesinde eğitim vermeye başlayacak olan İÜ Nanobilim ve Nanomühendislik Yüksek Lisans Programı, nanoteknoloji alanına ilgi duyan uzmanların yetişmesine hizmet edecek.

BU YIL AÇILDI
İstanbul Üniversitesi bünyesinde yüzde 100 İngilizce eğitim veren İÜ Nanobilim ve Nanomühendislik Yüksek Lisans Programı, 2017 yılının Ocak ayında açıldı. İÜ Nanobilim ve Nanomühendislik Yüksek Lisans Programı kapsamında öğrenciler, nanoskalada bilimsel olayları değerlendirebilmek için nanobilim ile ilgili dersler alacaklar. Bunun yanında öğrenciler, malzeme ya da makine dizayn etme becerilerinin gelişmesi -yani nanomühendislik- için,  gerekli olan dersleri de görecekler. Çok disiplinli bir program olan İÜ Nanobilim ve Nanomühendislik Yüksek Lisans Programı’na Fizik, Kimya, Kimya Mühendisliği, Metalürji Malzeme Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Elektrik Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği programlarının herhangi birinden mezun olan öğrenciler başvurabilecek.
“NANOTEKNOLOJİNİN ÜLKEMİZDEKİ GELİŞİMİNE KATKIDA BULUNACAĞIZ”
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İÜ Nanobilim ve Nanomühendislik Yüksek Lisans Programı’nın açılmasına ilişkin olarak yaptığı açıklamada, “İstanbul Üniversitesi olarak ‘araştırma üniversitesi’ olma yolunda önemli adımlar atıyoruz. Ülkemizin 2023 hedeflerini yakalayabilmemiz için gençlerimizin daha fazla üretim yapmasına ihtiyacımız var. Bu sebeple özellikle lisansüstü ve doktora eğitim merkezli bir üniversiteye dönüşümü hedefliyoruz. Üniversitemizin uluslararasılaşma hedefleri doğrultusunda üniversitemiz bünyesinde yüzde 100 İngilizce eğitim vermeye başlayacak olan bu program çok önemli. Bu program dünyada pek çok alana hizmet sunan nanoteknolojinin ülkemizdeki gelişimi açısından da büyük önem taşımaktadır” dedi.
“YÜKSEK TEKNOLOJİYE NANOTEKNOLOJİ DENİR”
İÜ Nanobilim ve Nanomühendislik Yüksek Lisans Programı hakkında bilgi veren İÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayben Kilislioğlu, “Nanobilim, nanoskalada yani atomik ve moleküler düzeyde gerçekleşen bilimsel olayları inceler. Nanobilimden faydalanarak, özellikleri geliştirilmiş ve yeni fonksiyonlar kazandırılmış her türlü yeni dizayn ise nanomühendisliğe girer. Nanobilim ve Nanomühendislik eşliğinde üretilen teknolojiye yani yüksek teknolojiye nanoteknoloji denir. Bu bağlamda Nanobilim ve nanomühendisliğin kesiştiği çok ortak nokta vardır” dedi. Prof. Dr. Ayben Kilislioğlu, “Dünyada gelişmiş ülkeler, yüksek teknolojiyi sadece kullanmıyorlar aynı zamanda üretiyorlar da. Ülkemizin bu konuda ilerlemesi için, yetişmiş uzmanlara ihtiyaç var. Bu yüzden nanoteknolojiye ilgi duyan ve yaratıcı yeteneğe sahip olan öğrencilerin bu tür programlara yönelmesi çok önemli” dedi.
“ÖĞRENCİLER NANOSKALADA BİLİMSEL YÖNTEM GELİŞTİRMEYİ GÖRECEK”
Programa kayıtlı öğrencilerin alacakları eğitimle, malzemeleri, nanoskalada test etmeyi ve ölçmeği uygulamalı olarak öğreneceklerini vurgulayan Prof. Dr. Kilislioğlu, “Öğrencilerimiz ayrıca nanoskalada bilimsel yöntem geliştirmeyi ve deney dizaynını görecekler. Yüksek teknolojide yaygın kullanılan cihazların çalışma prensiplerini öğrenecekler” şeklinde konuştu. Ülkemizde gerek özel sektörde,  gerekse kamu da araştırma ve geliştirme birimlerinde nanoteknolojide görev alacak uzmanların yetişmesinin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Kilislioğlu, “Bu uzmanlar, nanoteknolojinin hizmet verdiği pek çok alanda görev alabilirler.  Örneğin, sağlık, savunma, enerji, çevre, tekstil, otomotiv gibi. Örneğin, otomotiv sanayinde kullanılmak üzere geliştirilen nanomühendislik ürünü malzelemer, tekstilde kullanılmak üzere geliştirilen, ıslanmayan, çok sağlam, yüksek sıcaklığa dayanıklı kumaşlar, dayanıklılığı arttırılmış inşaat malzemeleri, kirlenmeyen yüzeyler. Çeşitli alanlarda kullanılmak üzere hazırlanmış antimikrobiyal malzemeler gibi daha pek çok üretim örnek olarak verilebilir” ifadelerini kullandı.
“NANOTEKNOLOJİ ÜLKELERİN GELİŞMİŞLİK GÖSTERGESİ”
Nanoteknolojinin ülkelerin gelişmişliğinin bir göstergesi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kilislioğlu konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Bugün bütün dünyada pek çok alana hizmet sunan nanoteknoloji, ülkelerin gelişmişliğinin bir göstergesi durumundadır. İÜ Nanobilim ve Nanomühendislik Yüksek Lisans programı, bu konuya ilgi duyan akıllı insanların ve uzmanların ülkemiz için yetişmesine hizmet edecektir.  Eğitimin %100 İngilizce olması, bilim ve teknolojide öğrencilerimizin uluslararası standartlarda yetişmesi ve ayrıca yabancı öğrencilerin programa katılabilmesi açısından büyük önem taşıyor.” İÜ Nanobilim ve Nanomühendislik Yüksek Lisans Programı’nda nanobilim ve nanomühendislik alanında çalışmalar yapan, İstanbul Üniversitesi Kimya, Kimya Mühendisliği, Metalurji Malzeme Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği programlarından öğretim üyeleri görev alacak.

Saray Haber