RES’ler Meclis gündeminde

RES’ler Meclis gündeminde
Yayınlama: 20.03.2015
A+
A-

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Saray’a kurulması planlanan Rüzgar Enerji Santrallerini (RES) Meclis gündemine taşıdı. CHP’li Yüceer, “Saraylı hemşerilerim, orman, mera, tarım ve yerleşim alanlarının yakınına RES yapılmasını istemiyor. Bu noktada hemşerilerimizin taleplerinin dikkate alınmasını istiyoruz” dedi.

Geçtiğimiz yıl Güngörmez Mahallesi’nde ormanlık alanın içerisine kurulmak istenen kuvarsit ocaklarına karşı mücadele veren Saray’da RES huzursuzluğu yaşanıyor. CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Saraylılar’ın endişesini Meclis gündemine taşıdı.

TARIM VE HAYVANCILIK BİTECEK
TBMM Başkanlığına, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren CHP’li Yüceer, “Yerleşim alanlarının yakınına kurulan Endüstriyel Rüzgar Enerji Santrallerinin (RES) insan sağlığına, canlı yaşamına zarar verdiği, doğayı katlettiği bir gerçektir” dedi.
Safaalan ve Küçükyoncalı mahallelerini kapsayan 4 bin 700 hektarlık alana 70 adet RES yapılmak istendiğini kaydeden Yüceer, hayvancılığın ve tarımın da bitme noktasına geleceğini vurguladı.

SARAY’LA BİRLİKTE MÜCADELE VERECEĞİZ
Yüceer, geçimini tarım ve hayvancılık yaparak sağlamaya çalışan Saraylılar’ın ormanına, suyuna, doğasına sahip çıkarak; insan sağlığına, doğaya zarar verecek bu girişime karşı STÖ’lerle birlikte örnek bir mücadele sergilediğini kaydetti. Yüceer, “Geçtiğimiz yıl Saray Güngörmez’e ormanlık alanın içerisine yapılması planlanan kuvarsit ocağı için, STÖ’lerle, Saraylılar’la ortak bir mücadele verdik ve başarılı olduk. Süreç durduruldu. Bu mücadelede de Saray’la birlikte olacağız. Geleceğimize sahip çıkacağız. Doğamızı, yaşam alanlarımızı katledecek her girişimin karşısında olacağız” dedi.

ÖRNEKLERİ ORTADA
Doğa dostu diye nitelenen RES’lerin ülkemizin birçok yerinde telafisi mümkün olmayan zararlara yol açtığının altını çizen Yüceer, “Kimse yenilenebilir enerjiye karşı değil. Saraylılar, orman, mera, tarım ve yerleşim alanlarının yakınına RES yapılmasını istemiyor. Bu noktada hemşerilerimizin taleplerinin dikkate alınmasını istiyoruz” dedi.
candan yüceer1
ÇED RAPORU ALINDI MI?
CHP’li Yüceer, Bakan Güllüce’nin yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
-Tekirdağ’ın Saray ilçesine RES yapmak için herhangi bir başvuru var mıdır/Kaç şirket başvurmuştur? -Rüzgar santrali kurulması için ÇED raporu alınmış mıdır? Alınmış ise sonucu nedir?

RES’LER NEREYE YAPILACAK
-RES’lerin nereye yapılması planlanmaktadır? Rüzgar enerji santralleri kaç bin hektar alanı kaplayacaktır?
-ÇED raporu hazırlanırken tarıma ve hayvancılığa, insan sağlığına vereceği zarar araştırılmış mıdır?
-Kurulacağı belirtilen RES’lerin özelde Tekirdağ, genelde ise Trakya’nın doğası ve insan sağlığına etkileri hakkında bakanlığınızın yaptığı ya da yaptırdığı inceleme var mıdır? Yapılmışsa incelemenin sonuçları nelerdir?

HANGİ ÖNLEMLER ALINDI?
-Saray’da kaç rüzgar tribünü kurulması, toplam ne kadar elektrik üretimi yapılması planlanmaktadır?
-Kurulacak rüzgar santralleri için bölgede hangi önlemler alınmıştır?
-RES’lerin yerleşim alanlarının, meraların, tarım alanların, ormanlık alanların yakınına yapılmasına karşı çıkan Saraylılar’ın iradesi dikkate alınacak mıdır?
-Tekirdağ ve Trakya’nın başka bölgelerinde RES projesi için başvuru yapılmış mıdır?

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Saray Haber