Sıcak havalarda hipertansiyona dikkat

Sıcak havalarda hipertansiyona dikkat
Yayınlama: 10.06.2017
A+
A-

Özel İrmet Hospital Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. İbrahim Bilen sıcak havalarda hipertansiyon hastalarının nelere dikkat etmesi gerektiğini anlattı. Uzm. Dr. Bilen sıcak havalarda sıvı tüketiminin arttırılması ve tuzlu gıdaların azaltılması gerektiğini belirtti.

YAZ AYLARINDA HİPERTANSİYONA DİKKAT
Günümüzde beslenme ve yaşam tarzı ile çevresel etkenlere bağlı olarak genç bireylerde de hipertansiyon sıklığının arttığını, yaz aylarında hipertansiyona dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. Sıcak havaların özellikle aşırı nemle beraber birleştiği takdirde hipertansiyon hastalarında olumsuz etkilere yol açabildiğine dikkati çeken BİLEN, açıklamasında, şunları belirtti: ”Vücuttaki aşırı su ve tuz kaybı, kontrol altında hipertansiyonu olan bir hastanın kan basıncında ani düşmelere yol açabilir. Ayrıca kan basıncını düşürmek için kullanılan ilaçların bazıları da su ve elektrolit atılımı yaptığı için olumsuz tablolar ortaya çıkabilir. Bundan dolayı çok sıcak havalarda olabildiğince dışarı çıkmamalı ve olabildiğince sıvı alınmalıdır, tuzlu gıdaları tüketirken de aşırıya kaçmamak gerekir.”
ŞEKER HASTALARI TANSİYONA ÖZELLİKLE DİKKAT ETMELİ
Şeker hastalarının tansiyona özellikle dikkat etmeleri gerektiğini kaydeden Bilen, “ Onların limit değerleri 14.9 olsa bile, erken tedaviye ihtiyaçları var. Bu durumda hemen ilaç tedavisine başlanmalı ve tansiyon kontrol altına alınmalı. Çünkü damar sertliği oluşumu ve diyabet komplikasyonları şeker hastaları için tehlikeli bir durum. Birçok insan, ancak tansiyonu yükseldiğinde ilaç alıyor. Bunun yanlış bir tedavi olduğunu belirten Bilen,  ilaçların genellikle sabah kahvaltısından sonra günde bir kez alınması gerektiğini anlatıyor. Gerçekten de yüksek tansiyon sorununda kanın damar duvarına yaptığı basınç yükseldiğinden damar duvarlarınız bundan zarar görür. Bu durumdan en çok kalp, beyin, göz ve böbrek damarlarınız etkilenir. Yani kalp damar hastalığı, kalp yetmezliği, inme-felç, göz içi kanamaları, böbrek yetmezliği gibi sorunlara daha yatkın hale gelirsiniz. Maalesef çoğu kişi baş ağrısı, çarpıntı, halsizlik, gerginlik hissi gibi belirtileri yüksek tansiyon sorununa bağlamadığından, bu sorun uzun zaman kalabilir. Bu durumda önemsemediğiniz belirtiler sinsice damarlarınıza ve organlarınıza zarar verebilir.” ifadelerini kullandı.
TANSİYON HASTALARI 11.00-15.00 ARASINDA DIŞARIYA ÇIKMAMALI
Yüksek tansiyon hastaları güneşin dik olarak geldiği saatlerde güneş altında uzun süre kalmamalı, özellikle baş bölgelerini korumaya özen göstermelidir. Hastaların ilaçlarını düzenli olarak kullanmaları ve doktor kontrollerini ihmal etmemeleri büyük önem taşır.
Sıcakla beraber artan vücut ısısı özellikle nöropatinin (sinir hasarı) eşlik ettiği diyabetik hastalarda, idrar söktürücülü “antihipertansif” (tansiyon düşürücü) ilaç alanlarda ve yeterince sıvı tüketmeyen hastalarda abartılı bir tansiyon düşüşü yaşanmasına neden olur. Tansiyondaki bu iniş çıkışlar da kalp hastalıklarına bağlı ölüm riskini de beraberinde getirmektedir.  Zorunlu olmadıkça, güneş sıcaklığının en belirgin olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalıdır. Çocuklar, yaşlılar, kalp ve şeker gibi kronik hastalığı olanların buna özellikle dikkat etmeleri gerekir.
SICAK HAVALARDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Sıcak havalar için önerilerini sıralayan Uzm. Dr. Bilen şunları ifade etti:”Kapalı alanların havalandırılmasına, yeterli bir hava akımı sağlanmasına özen gösterilmeli, mümkünse klima kullanılmalıdır. Bol sıvı ve mineral içeren içecekler tüketilmelidir. Kalp hastalığı ve hipertansiyonu olup tuzsuz diyet alan kişiler dışında gıdalarla tuz alımı arttırılmamalıdır. Tuz kısıtlaması olanlar ise sıvı ve tuz kaybı yönünden çok dikkatli olmalıdır. Serinlemek için alkollü içecekler kullanmayın bunlar önce serinletir, sonra vücudun su kaybını arttırır. Hafif yemekler, sulu yiyecekler( meyve, salata, çorba vb.) yenmelidir. Yağlı ağır yemeklerden ve tıka basa yemekten kaçınmalı. İnce açık renk, bol giysiler giyilmeli. Geniş kenarlı şapka giyin yüzünüz doğrudan güneş altında kalmasın. Sık sık duş yapıp serinlemeye çalışın. Kapalı ve araç içinde hiçbir canlı bırakılmamalıdır. Dışarıda aktif olarak çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korumasız kalmamaya ağır eforlardan kaçınmaya ve sık sık bol sıvı gıdalar almaya daha çok etmelidir. Sıcak çarpması ve bitkinliği belirtilerini bilip bu belirtilere karşı uyanık olunmalıdır, alınan önlemlerle hasta düzelmezse doktora haber verilmelidir.”

Saray Haber