Trakya’nın geleceği: Daha fazla sanayi daha fazla nüfus

<strong>Trakya’nın geleceği: Daha fazla sanayi daha fazla nüfus</strong>
Yayınlama: 31.01.2023
A+
A-

Hürriyet Gazetesi yazarı Yalçın Bayer, “Türkiye’nin batı bölgesine 4 milyon nüfus daha gelecek… İstanbul sanayisi Trakya’ya taşınıyor” başlıklı yazısında Trakya’nın geleceğinin pek de parlak olmadığını ortaya koydu

Yalçın Bayer, bugünkü köşe yazısında şu ifadeleri kullandı:
“4 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) olan ve birinci derece tarım topraklarına sahip Tekirdağ’da yeni sanayi alanlarının belirlenmesi ve ‘Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB) kurulması planlanıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü’nün talimatıyla uzun vadeli sanayi alanı ihtiyaçlarının karşılanmasına ilişkin 31 Ocak Salı günü (bugün) Tekirdağ Valiliği’nde belediyeler ve yerel kurumların katılımıyla yeni sanayi alanları belirlenecek.

Öte yandan, 400 hektarlık alanın Veliköy OSB olarak gösterilmesine yönelik yapılan plan değişikliği de 20 Ocak’ta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından askıya çıkarılmıştı. Aralık 2022’de ise 1 milyon 907 bin metrekare işlenebilir tarım alanı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Çerkezköy Özel Endüstri Bölgesi ilan edilerek Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. Mevcut OSB’lerin yüzde 60’ının boş olmasına rağmen yeni alanlar belirlenmesi ise tepkiyle karşılanıyor. Trakya Bölgesi’nin Türkiye’de ve dünyada tarımsal verimliliği en yüksek alanlardan bir tanesi olduğuna dikkat çeken uzmanlar ve STK temsilcileri, tarım alanında stratejik önem taşıyan bölgenin tarım dışına çıkarılmasının yanlış olduğunu söylüyor. İstanbul sanayisinin Trakya’ya taşınacağı ileri sürülürken; ‘bölgede alarm veren yeraltı sularında ağır metallere rastlanıldığı ve su seviyelerinin, 400 metrelere düştüğü’ vurgulanıyor. Aynı zamanda bilim insanları, Ergene Bölgesi’nde yapılan araştırmalarda, kanser vakalarında ağır metallerin tespit edildiğini bildiriyor ve gerçeğe, bilime aykırı planlama yapılmaması çağrısında bulunuyor.

4 MİLYON NÜFUS DAHA

Trakya ve Tekirdağ’da yerel medyada ekoloji haberleriyle dikkat çeken gazeteci Serap Cömertoğlu İşcan’dan gelen notlarda, bölgede nüfus artışı için şöyle deniyor:

‘Planlanan sanayileşmeyle ise yaklaşık 4 milyon göçün yaşanacağı öngörülüyor. Tarım toprakları ve su kaynaklarının kaybı dışında, gelen nüfusun altyapı, sağlık ve eğitim ihtiyaçlarının da karşılanmasının güçleşeceği aktarılıyor.’

Trakya’ya bu kadar fiziki yüklenme olmamalı. Türkiye’nin Zonguldak-Muğla hattının batısı, nüfusumuzun yaklaşık yüzde 20’den fazlası bir nüfusa boğdurulmamalı.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Saray Haber