11 bin 157 gazeteci işsiz, 91 gazeteci cezaevinde

11 bin 157 gazeteci işsiz, 91 gazeteci cezaevinde
Yayınlama: 10.01.2020
A+
A-

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde üzen rakamlar: 2019 yılı verilerine göre 11 bin 157 gazeteci iş bulamıyor. 2003-2018 arasında 12 bin gazeteci yargılandı. Tutuklu gazeteci sayısı ise 91. Sadece 2019’da 59 gazeteciye 200 yıl ceza kesildi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), PEN Türkiye, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) ve Türkiye Yayıncılar Birliği, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü nedeniyle dün “İşsizlik ve Sansürün Kıskacında Gazetecilik” toplantısı düzenledi.
2019’DA 59 GAZETECİYE 200 YIL CEZA KESİLDİ
Toplantıda basının yaşadığı sıkıntılar rakamlarla ortaya konuldu. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Temmuz 2019 istatistiklerine göre, 11 bin 157 gazeteci işsiz. Son beş yılda basın kartı iptal edilen gazeteci sayısı 3 bin 804. 15 Temmuz 2016’dan sonra 685 gazetecinin milli güvenlik nedeniyle basın kartı iptal edildi. Adalet Bakanlığı verilerine göre, 2003-2018 arasında 12 bine yakın gazeteci hakim karşısına çıktı. Tutuklu gazeteci sayısı ise 91’e ulaştı. Sadece 2019 yılında 59 gazeteciye toplam 200 yıl ceza kesildi. 200’e yakın gazeteci hakkında yakalama kararı çıkarıldı.
SEKTÖRÜN YÜZDE 95’İ İKTİDARIN KONTROLÜNDE
TGC Başkanı Turgay Olcayto, şöyle dedi: “Ülkede gazetecileri bekleyen sıkıntılar ve tehlikeler giderek artıyor. İktidar da gazetecilerin haber alma, bilgi edinme haklarını kısıtlamak için elinden geleni ardına koymuyor. Gazeteciliği suç saymaya çalışan bir zihniyetle karşı karşıyayız.”
ÇGD İstanbul Temsilcisi Uğur Güç ise şunları söyledi: “Sektörün yüzde 95’i iktidarın kontrolünde propaganda aygıtı olarak kullanılıyor. Yüzde 5’i ise Basın İlan Kurumu tarafından kesilen cezalarla devre dışı bırakılmaya çalışılıyor.”
GAZETECİLERİN TEK ÇIKAR YOLU İNTERNET GAZETECİLİĞİ OLDU
İşsiz kalan gazetecilerin tek çıkar yolunun internet gazeteciliği olduğunu ifade eden Güç, “Ancak basın yasası interneti kapsamadığından ve yeni düzenleme bir türlü yapılamadığından dolayı gazeteciler, örgütlülük ve erken emeklilik gibi özlük haklarından mahrum kalıyor, güvencesiz çalışmak zorunda bırakılıyor” dedi.
HAKKINDA DAVA AÇILMAMIŞ GAZETECİ NEREDEYSE YOK GİBİ
PEN Türkiye 2. Başkanı Halil İbrahim Özcan oto sansürün önemine işaret ederek, “Oto sansürün ağırlığı önceki yıllarda olduğu gibi devam etti ardımızda bıraktığımız yılda da. İşsizlik insanları çaresizlik burgacında bıraktı” dedi. Özcan şöyle devam etti: “Hakkında dava açılmamış gazeteci neredeyse yok gibi. Bu yaşanandan dolayı kalbi ülkelerinde atan gönüllü sürgünlük yaşayan insanların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Sürgününde kendi dilinden uzakta olmanın acısını yaşayan küçümsenmeyecek kadar gazeteci ve yazar bulunmaktadır dışarıda. Bu da kanayan başka bir yaradır.”
12 EYLÜL YASALARI HORTLATILDI
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk ise 2019 yılında hapisteki gazetecilerin, gözaltıların, tutuklamaların ve yasakların damgasını vurduğunu belirtti: “Türkiye’de gazeteciliğin yanı sıra yayıncılık sektöründe de ağır sorunlar yaşanıyor. 12 Eylül yasaları hortlatıldı. Sulh Hukuk hakimleri basılan kitapları toplatan kararlar alıyor. Milli Eğitim Bakanlığı kimin hangi kitabı okuyacağına dair raporlar hazırlıyor. Muzır Kurulu’nda yer alan kimlerden oluştuğunu bilmediğiniz uzmanlar klasik birçok kitabı çocuklar için sakıncalı ilan ediyor.”

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Saray Haber