Nasıl bir Saray istiyoruz!

Nasıl bir Saray istiyoruz!
Yayınlama: 25.03.2016
A+
A-

Saray Belediyesi 1/5000’lik planların yapımında vatandaşın görüşünü almak için ‘İmar Planı Revizyon Çalışması Bilgilendirme Toplantısı’ düzenledi. Katılımın yoğun olduğu toplantıda Şehir Plancısı Nevzat Uğurel, toplantıya katılanlara ‘Nasıl bir Saray istiyoruz’ sorusu yöneltilirken, İmar denilince aklına sadece rant gelenler imar alanının genişletilmesi ve çok katlı binalara izin verilmesi gerektiğinden bahsettiler. İmar denilince aklına ‘Yaşanabilir bir Saray’ gelenler ise öncelikle imar adaletsizliğinin giderilmesi gerektiğini belirterek, bisiklet yolları, geniş kaldırımlar, otoparklar ve daha yeşil bir Saray istediklerini ifade ettiler.
Nasıl bir Saray istiyoruz!sarayın planları1
Saray Gazetesi – Saray Belediyesi 23 Mart Çarşamba günü saat 14.00’de eski Saray MYO Konferans Salonu’nda İmar Planı Revizyon Çalışması Bilgilendirme Toplantısı’ düzenledi.
KATILIM YOĞUN OLDU
Saray’ın 1986 yılından bu yana revize edilmemiş olan imar planı yeniden ele alınıyor. Bu kapsamda eski Namık Kemal MYO konferans salonunda düzenlenen bilgilendirme toplantısına Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı, İller Bankası yetkilileri, siyasi parti temsilcileri, Saray Belediyesi meclis üyeleri, mahalle muhtarları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
“ŞEFFAF BİR ANLAYIŞLA HAREKET EDİYORUZ”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban katılım sergileyen herkese teşekkür ederek, sosyal demokrat belediyecilik anlayışı gereği şeffaf ve halka açık bir şehircilik anlayışıyla hareket ettiklerini ve bu yüzden yeniden düzenlenen planlarla ilgili böyle bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirtti.
KAHRAMAN PLANLAMA SÜRECİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ
İller Bankası bölge yetkilisi olan şehir plancısı Derya Kahraman planlama süreciyle ilgili genel bilgilendirme yaparak, kurum görüşleri, ihale ve jeopolitik etüt süreci ve planlamaya yönelik araştırma çalışması hakkında bilgi verdi. Kahraman bütün veriler ışığında 1/5000’lik nazım planlarının hazırlanma sürecini ayrıntılarıyla izleyicilere aktardı.
Nasıl bir Saray istiyoruz! sarayın planları2YASAL MEVZUAT NEYSE O UYGULANACAK
Yüklenici firma yetkilisi Nevzat Uğurel ise Saray’ın bugüne kadar süregelmiş olan şehir durumuyla ilgili bilgilendirme yaptıktan sonra geleceğe yönelik olarak “Nasıl bir Saray istiyoruz?” sorusunun yanıtının hep birlikte verileceğini ifade etti. Bu kapsamda bu planlarda belediyelere en çok kat talebi konusunda başvuru olduğunu belirten Uğurel, bu konuda yasal mevzuat neyse onu uygulamakla yükümlü olduklarının altını çizdi.
ÇOK KATLI YAPILAR UYDU KENTLERLE YAPILABİLİR
Geçmişte çok dar alanlarda çok uzun yapıların öngörüldüğünü belirten Uğurel, düzenlenecek planlarda yasal çerçeveye uyulması gerektiğini anlatarak çok katlı yapıların, tarım arazileri dışında kalan kıraç alanlarda oluşturulabilecek uydu kentler yoluyla yapılabileceğini aktardı.
YAŞANABİLİR BİR İLÇENİN RANT GETİRİSİ DAHA FAZLADIR
“Saray’ın 30 yıl sonra nasıl bir kent olmasını istiyorsunuz? Huzurlu ve sakin bir kent mi, yoksa kaos içinde bir ilçe mi?” diyen Uğurel, yaşanabilir bir kent planlamayı amaçladıklarını belirtti. “Rant beklentisi varsa, yaşanabilir bir ilçe kurgulamanın sadece yaşam kalitesi açısından değil rant olarak daha fazla getirisi olduğunu yaşadığım örneklerden biliyorum” diye ekleyen Nevzat Uğurel, buna Saray halkıyla birlikte karar vermek için çalışma yürüttüklerini açıkladı.
“İL TARIM GÖRÜŞÜ GELİRSE PLANLAR 6 AYDA YÜRÜRLÜĞE GİRER”
Sorular ve yanıtlarla söyleşi şeklinde ilerleyen toplantıda Nevzat Uğurel, Derya Kahraman ve Saray Belediyesi şehir plancısı Emel Şen sorulara yanıt verdiler. Saray İmar Planı Revizyon Çalışmaları’nın 2012 yılında başlatıldığını belirten Emel Şen, o dönemde Tekirdağ henüz büyükşehir olmadığı için köy veya belde statüsünde olan yerleşim birimlerinin de planda olmadığını ancak buralarla ilgili çalışmaların da önümüzdeki süreçte Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nce başlatılacağını dile getirdi. Levent Köksalan’ın ‘Planlar en erken ne zaman hazır olur’ sorusuna yanıt veren Uğurel, “İl Tarım Müdürlüğü’nün görüşü yarın gelirse Saray’ın planları 6 ay içinde yürürlüğe girer” dedi.
Nasıl bir Saray istiyoruz! sarayın planları
İKİ FARKLI SARAY TALEBİ ORTAYA ÇIKTI
Toplantıda ‘Nasıl bir Saray istiyoruz’ sorusuna cevap veren katılımcılar, birbirinden oldukça farklı talepleri dile getirdiler. İmar denilince aklına sadece rant gelenler imar alanının genişletilmesi ve çok katlı binalara izin verilmesi gerektiğinden bahsettiler. Saray’da 10 katlı binaları görmek istediklerini dile getiren bazı vatandaşların, Çerkezköy ve Kapaklı’yı örnek göstermeleri de dikkat çekti. İmar denilince aklına ‘Yaşanabilir bir Saray’ gelen vatandaşlar ise öncelikle imar adaletsizliğinin giderilmesi gerektiğini belirterek, bisiklet yolları, geniş kaldırımlar, otoparklar ve daha yeşil bir Saray istediklerini ifade ettiler.
“DÖRT FARKLI NOKTAYA TERMAL TESİSLER DÜŞÜNÜYORUZ”
Toplantının sonunda kapanış konuşmasını yapan Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban yaşanabilir, huzurlu bir kent planlama hedefinde olduklarını ve bunu da sosyal demokrat belediyecilik anlayışı gereği halkla birlikte başaracaklarını belirtti. Çoban, “Herkesin imreneceği, huzur bulacağı bir kent kurmak istiyoruz. Tüm adımlarımızı buna göre atmak durumundayız. Saray’ın ekonomik açıdan gelişmesini de önemsiyoruz. Bunu da yeni bulunan jeotermal su ile gerçekleştireceğiz. Planlarımıza bu durumu da dahil ediyoruz. Saray’ın sadece bir noktasına termal tesisler düşünmüyoruz. En az dört farklı noktaya termalle ilgili yatırımların yapılması sağlayacağız. Bu planlamayla birlikte Saray sağlık merkezi ve turizm kentsi haline gelecektir. Ve şunu da söyleyebilirim ki, jeotermal kapsamında yapılacak işler Saray’ın ekonomisini de çok olumlu anlamda etkileyecektir.” dedi.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Saray Haber